Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slotten gläntar på dörren till hemliga rum

Passa på att titta in - det händer bara var fjärde år.

Skoklosters slott, mellan Uppsala och Stockholm, är ett av våra bäst bevarade barockslott. Utom taken. De höll på att rasa in för några år sedan. Misstolkningar av arkitekt Caspar Vogels ritningar gjorde att 1600-talshantverkarna byggde fel och taket var plötsligt på väg att störta in.

På lördag öppnar Statens fastighetsverk några av sina kulturhistoriskt intressanta byggnader för allmänheten. Något som bara händer var fjärde i år.

På Skokloster slott har besökaren möjlighet att få ta del av den unika och omfattande takrenoveringen som nu pågår. Nytt virke ska sammanfogas med den mer än 300 år gamla takkonstruktionen. I anslutning till vinden får man också besöka tornrummet där slottsklockan sköts. Det blir också guidningar genom slottsparken där man får lära om dess utveckling från 1200-talet till i dag.

Även Gripsholms slott utanför Mariefred är en av de tio platser där det hålls öppet. Liksom Observatoriet i Saltsjöbaden och Västra stallet på Östermalm i Stockholm. För information om årets alla "Hemliga rum" se sfv.se.

Här får du en försmak av vad som visas.