Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slumpen avgörbesöksförbud

Om du är kvinna och vill att en hotfull man ska ha besöksförbud – då ska du bo i Skövde eller möjligen i Västerås för att få det beviljat.

Det konstaterar stiftelsen Tryggare Sverige. Stiftelsen ger också beröm till Västeråspolisen.

– Ytterst handlar detta om vilken inställning den enskilde åklagaren har eller på vilken kultur som råder på den enskilda åklagarkammaren, säger Peter Strandell på Tryggare Sverige, som har skrivit rapporten ”Kontaktförbud – ett slag i luften?”.

Rapporten handlar om hur olika lagen om besöksförbud hanteras av olika åklagare. I Skövde beviljades 55 procent av ansökningarna, medan Södertörns åklagarkammare beviljade 27 procent.

Övriga åklagarkammare ligger däremellan. Västerås, med sina 37 procent, ligger i mitten av skalan.

Besöksförbud handlar ofta om en kvinna som hotas av en man, men det kan naturligtvis också användas vid andra typer av hotfullhet.

– Och skillnaderna mellan åklagarkamrarna är anmärkningsvärd. Det är alltså i mångt och mycket upp till den enskilde åklagarens magkänsla. Och det beror i sin tur på att polismyndigheterna ibland inte gör sin del av arbetet bra, säger Peter Strandell.

Men här får polisen i Västerås och Västmanland beröm. I en tidigare undersökning har Tryggare Sverige visat att polismyndigheterna i Västmanland, Dalarna och Örebro är de enda som har ordentliga rutiner när de utreder hot av den här typen.

Ny lag på gång

Rapporten ”Kontaktförbud – ett slag i luften?” är en sammanställning av alla åklagarkammares beslut under åren 2005 till 2010.

Den 1 oktober ersätts lagen om besöksförbud av lagen om kontaktförbud. Det betyder, bland mycket annat, att hotfulla männi­skor kan kontrolleras med hjälp av fotbojor, samt att brottsbeteckningen olaga förföljelse införs i lag­boken.

Stiftelsen Tryggare Sverige är en partipolitiskt och reli­giöst obunden organisation, som inte heller har några statliga kopplingar.

Den kallar sig ”en allmännyttig stiftelse av folkrörelsekaraktär” och har som ett av sina mål att göra livet lättare för brottsoffer. Stiftelsen bildades år 2008.