Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slussa: Återupprätta trygghetsförsäkringarna

Risk för utanförskap när människor mister sin försörjning

Vi vill gärna veta vilket parti som verkligen vill återupprätta vår välfärd till den nivå som det var tänkt från början. Jag avser då främst sjukförsäkringen (sjukpenningen, sjukersättningen) och LSS.

Dessa ersättningar som ska göra att vi kan leva ett tryggt liv även vid sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Ersättningar som vi själva har finansierat och som inte är bidrag, som vissa vill göra gällande.

Vissa partier har ju klart deklarerat att de tänker försämra dessa ersättningar ytterligare om de kommer till makten. De menar att det hindrar människor att fastna i utanförskap.

Har lite svårt att se hur ekonomisk misär ska förhindra det. I mina ögon så ökar risken för utanförskap för människor som, förutom sjukdom eller skada dessutom mister sin försörjning.

Andra partier skrapar lite på ytan, slår sig för bröstet och försöker plocka poäng med att säga ”titta vad vi har gjort, visst är vi duktiga”. Det behövs radikala grepp för att utsatta människor ska få ett drägligt liv även när de blir sjuka, skadade eller funktionshindrade.

Försäkringskassan måste återgå till att vara den myndighet som den en gång var. En stödjande och hjälpande instans för personer som hamnat i någon form av kris.

Försäkringskassan måste återgå till att vara den myndighet som den en gång var.

Politikernas direktiv till Försäkringskassan har förvandlat myndigheten till kontrollerande, dömande och minutjagande instans som belönar sina anställda för varje avslag som de beslutar om.

Försäkringskassan sågar läkarintyg och nekar ersättning, skickar svårt sjuka till Arbetsförmedlingen. Där placeras många i meningslösa aktiviteter i stället för att rehabiliteras, så de kanske kan komma tillbaka till arbetslivet. Det vore ju verkligen att förhindra utanförskap.

Försäkringskassan sågar läkarintyg och nekar ersättning, skickar svårt sjuka till Arbetsförmedlingen.

Även Arbetsförmedlingen har blivit en kontrollerande myndighet, istället för att förmedla jobb. Jag läste nyligen om Mikael 43 från Göteborg i Aftonbladet. Han har en muskelsjukdom som har gjort honom gravt funktionshindrad. Kommunen har beviljat honom assistans dygnet runt.

Försäkringskassan skickar hem en arbetsterapeut som ska göra en ADL-bedömning. (aktiviteter i dagliga livet), för att avgöra vad han klarar själv. Hon ”klockade” och antecknade hur lång tid olika hjälpinsatser tog.

Till exempel rengöring av kateter, byte av inkontinensskydd och nedre hygien. Ja, hon stod kvar och tittade även då.

Vart tog den personliga integriteten vägen ? De kränker människor i jakten på minuter och kronor. Många faller mellan stolarna och bollas mellan olika myndigheter i hopp om att någon annan ska lösa ”problemet”. En stor del av dessa människor står då helt utan ersättning, kanske i flera år.

De uppmanas att söka försörjningsstöd. Detta är förnedrande för en person som inte vill annat än att kunna försörja sig och sin familj. Dessutom måste du avyttra allt du äger för att få hjälp av Socialen.

Detta drabbar inte bara den enskilda personen utan hela familjen. Nu hörs dessutom flera partier ropa på krav om aktiviteter för att erhålla försörjningsstöd. Hur ska dessa grupper klara detta ?

Vår nuvarande socialminister säger att ” ingen ska falla mellan stolarna”, men det sker dagligen. Nu kräver vi svar från de politiska partierna vad ni har för planer i dessa mycket viktiga frågor.

Carola Karlsson

Föreningen SLUSSA Vänner

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel