Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slussa: Magstarkt säga M-politik är solidarisk

Det krävs konkreta förändringar av regeringen Reinfeldts politik för att enskilda sjuka medborgare inte ska komma i kläm.

Jessica Polfjärd (M) skriver flitigt i VLT i syfte att försöka dölja innebörden och konsekvenserna av Nya Moderaternas politik. Strategin är som i Orwells bok ”1984”: Avgörande delar av sanningen döljs och ord ges motsatt betydelse än den vanliga.

Exempel på Alliansens ”ordlista”: Nedskärningar inom sjukvård, skola, socialförsäkringar och äldrevård kallas ”reformer”. Tidsbestämda avstämningar för avslag på sjukpenning för sjuka kallas ”rehabiliteringskedja”.

Att påstå att Nya Moderaternas politik för välbeställda är ”solidarisk” är magstarkt (se VLT 21 augusti). Solidariteten med sjuka och utsatta minskar. Den som blir sjuk riskerar bli helt utan egen försörjning. Under försäkringskassans utredningar, som ofta tar flera månader, får den sjuke ingen ersättning alls! Resultatet kan sedan bli avslag med retroaktiv verkan! Den sjuke ska då enligt Reinfeldt få hjälp av anhöriga eller vänner för att överleva. För den som inte har närstående som ställer upp gäller att sälja vad man har av värde, försöka ta lån eller tigga sig fram. Den oro detta skapar medför självklart ökad ohälsa.

Den maktlöshet och det verkliga utanförskap som Alliansens politik medför beskrivs i VLTs artikelserie förra veckan (7,9,11, 13 augusti) och i Lotta Grönings artikelserie nyligen i Expressen (30, 31 juli och 1, 6 augusti) där även två västeråsare illustrerar dagens omänskliga behandling av långvarigt sjuka.

Inte ens det existensminimum som Reinfeldt utlovade i sin bok ”Det sovande folket” garanteras längre. Flera miljarder kronor tas varje år från våra gemensamma sjuk- och arbetsskadeförsäkringar och de kan därmed användas till Rut- och Rotbidrag, jobbskatteavdrag eller sänkt krogmoms. De flesta är fortfarande inte medvetna om att man njuter på andras bekostnad.

Fredrik Reinfeldt har i flera offentliga debatter upprört sagt att ”180 000 långtidssjukskrivna bara var ett sätt att dölja arbetslösheten”. Han verkar inte ha förstått att det finns långvariga sjukdomar, att de flesta sjukdomar och skador inte syns utanpå. Alltför många sjuka tvingas till arbetsförmedlingen i stället för att ha ekonomisk trygghet under utredning, vård, rehabilitering, eventuell omskolning och arbetsprövning. Den s k ”rehabiliteringskedjans” direktiv leder till att sjuka som behöver återhämtning och rehabilitering tvingas vara kvar på sina arbeten för att inte riskera förlora sina anställningar. Detta medför ett farligt samhälle.

Till samma attityd mot sjuka har förra och nuvarande regeringens enmansutredare Anna Hedborg (S) bidragit. Hon skrev i sin arbetsskadeutredning flera gånger att ”var och en som inte är medvetslös kan utföra arbete av något slag”(!)

Alf Svensson (Kd) och Ylva Johansson (S) medverkade i att starta drevet mot ”fusk” i sjukförsäkringen. ”Fusket” har dock visat sig vara kraftigt överdrivet. Riksrevisionen uttrycker sig försiktigt i Årliga rapporten 2012: ”Det faktiska antalet bidragsbrott avviker från regeringens bedömning av brottslighetens omfattning. Det finns därmed en risk för att regeringens styrning baseras på en föreställning om att bidragsbrotten är fler än vad de faktiskt är, vilket kan leda till felaktiga prioriteringar.”

Endast 0,4 miljarder kunde fås fram i ”bidragsbrott” förra året, trots att flera hundra personer arbetar med detta. Det som däremot bedömts handla om hundratals miljarder årligen är den ekonomiska brottsligheten, som dessutom ökade kraftigt förra året.

En regim som styr genom desinformation och aktivt döljer viktiga delar av verkligheten är ingen bra reklam för västerländsk demokrati. Många som kommer från diktaturer till Sverige och upptäcker hur myndigheter fungerar och att man ofta inte ens följer befintliga lagar upplever att Sverige är sämre än en diktatur. Vi som finns och verkar i de ideella föreningar som möter dagens utsatta människor har svårt att försvara denna ”demokrati”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel