Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slussa Vänner: Det som i dag är fas 3 kallades för utsugning förr

Staffan Anger skriver att Arbetsförmedlingens utvärdering av fas 3 visar att de flesta anser att de har meningsfulla uppgifter och är nöjda med sin placering.

Men detta innebär inte att de är nöjda med fas 3. Även om många är nöjda med själva sysselsättningen är många besvikna över att det saknas kompetensutveckling, att det saknas möjlighet att komma vidare till riktiga jobb.

Ett stort problem är naturligtvis att man inte får någon riktig lön. En del får enbart socialbidrag, andra aktivitetsstöd på nära socialbidragsnivå. Ett annat stort problem är att det är arbetsgivaren (anordnaren) som får betalt 60 000 kronor per år i stället för att behöva betala någon lön. Vilken drivkraft ger det för anordnaren att sedan anställa fas 3:aren?

Att utanförskapet förstärks för de flesta i fas 3 visar den enkät som Slussa Vänner genomförde bland Västerås fas 3:are hösten 2010. (Se debattartikel i VLT den 20 januari: Fas 3 förstärker utanförskapet.) Den låga graden av inflytande utgör i sig en stressfaktor och genererar passivitet och inlärd hjälplöshet och motverkar således syftet. Motivation och framtidshopp minskar då chansen till riktiga jobb är mycket liten.

Fas 3 drivs med bidrag till både arbetsgivare och arbetstagare och har blivit en lönsam affärsidé för hundratals nya entrepre-nörer.

Är detta dubbla bidragssystem verkligen det mest effektiva sättet att använda allmänna skattemedel på?

Är detta ett led i den samhällsförändring som pågår mot att lönsamhet sker på bekostnad av en svagare grupp, där lönsamhet för-utsätter att det finns en svagare grupp att profitera på?

Förr kallades detta för utsugning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel