Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SLUTREPLIK: Karin Perers, Mellanskog: Sluta bespotta skogsbruket – aktivt skogsbruk gör störst klimatnytta

Annons

”Nyårspredikan” kallar Thomas Tidholm min artikel om skog och solidaritet. Det tar jag som en eloge, och uppenbart har mina tankar berört.

Tidholm utdelar rallarsvingar som drabbar 330 000 enskilda skogsägare i familjeskogsbruket. I annat debattinlägg ifrågasätter Margareta Wikström forskningsrönen om skogens klimatnytta och skogsbrukets metoder. Sansat markerar hon ändå att varken hon eller Naturskyddsföreningen är emot skogsbruk i sig.  

Tidholm ser inga poänger i att vi i vårt skogsland delar med oss av virke och massa till människor som lever i länder som saknar skog. Aldrig, aldrig skulle jag – som Tidholm – kalla barnblöjor för ”bedrövliga produkter”.

För barn i fattigdomens verklighet kan de betyda skillnaden mellan liv och död. För kvinnor kan mensskydden betyda både god hälsa och möjlighet att arbeta. Fina furubrädor skapar hälsosamma hus och inredningar. En femtedel av all svensk virkesexport går nu till Nordafrika, och det är en sanning som gör mig glad. 

Tidholm och Wikström förnekar forskningsrönen från Sveriges Lantbruksuniversitet som med professor Lundmark i spetsen redovisar väsentliga fakta: Koldioxid binds in och lagras i växande skogar.

Genom att bruka skogen aktivt och använda skogsråvara till att ersätta fossil energi och energikrävande byggnadsmaterial såsom betong och aluminium gör skogen störst klimatnytta.

”Natur är det enda som betyder någonting”, skriver Tidholm. Ja, då måste vi börja med att stoppa den globala uppvärmningen. Ökad tillväxt i skogarna ökar skogens potential att bidra till det viktigaste av allt – att rädda klimatet och därmed livet kvar på den här planeten.

Det fanns en tid när staten ville likrikta allt skogsbruk för att trygga råvaruleveranserna till industrin. Staten gav bidrag för att i stor skala avverka gles gammal skog.

Sedan 1993 är skogspolitiken ny. Produktion och miljö är nu jämställda mål. Vid varje avverkning sparas skogsområden som har höga naturvärden. Därtill kommer skydd genom naturvårdsavtal och naturreservat som lyfter fram unika naturmiljöer.

Alla som rör sig i skogarna kan redan avläsa skillnaden. Skogarna blir rikare på arter av olika slag. Lövträden blir fler. Den monokultur, som Wikström rimligt avvisar, finns enligt senaste riksskogstaxeringen bara på fem procent av Sveriges skogsmark. Antalet fåglar ökar. Vi får mer gammal skog.

Sluta bespotta vårt svenska skogsbruk. Tag på skidorna och åk ut i skogen eller vandra iväg en vårdag. Se ljuset sila mellan granarnas grenar i fint gallrad skog. Sjung mellan raka furustammar i skogens egen katedral.

Njut av fågelsång och spår av skogarnas alla djur. Och när sommaren är här, sök upp gläntor med blommor eller mossa att vila i. Det Thomas Tidholm och Margareta Wikström frågar efter, finns i verkligheten.

För min del sätter jag nu punkt i den här skriftliga ordväxlingen. Välkomna hem till mig! Vi kan vandra tillsammans i skogen och lågmält tala med varandra om det som kan bli bättre och det som redan är riktigt bra i svenskt skogsbruk.

Karin Perers, ordförande, Mellanskog

Läs tidigare artiklar i debatten:

DEBATT: Mellanskog: Nej, skogsbruket hotar inte den svenska folksjälen – tvärtom

REPLIK: Naturskyddsföreningen: Dagens skogsbruk når inte miljömålet om levande skogar – och är därför ohållbart

REPLIK: Skogsbruket är inte perfekt – men mängden gammal skog ökar visst

REPLIK: Karin Perers inlägg handlar inte om verkligheten - men ett annat skogsbruk är möjligt

REPLIK: Menar Mellanskog att Naturvårdsverket, Artdatabanken, Skogsstyrelsen och en majoritet av klimatforskarna ljuger?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel