Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små och stora beslut ihop räddar världen

I kväll infaller årets Earth Hour. Mellan klockan 20.30-21.30 släcker ungefär halva Sveriges befolkning sina lampor och i hela världen nås två miljarder människor av kampanjen.

I år handlar Earth Hour om städer. Våra städer står för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Men i städerna finns också möjligheter till förändring. Här föds idéer och här finns resurser att utveckla dem.

Västerås stad driver ett ambitiöst klimatprogram med högre mål än i resten av landet. Det handlar om att minska utsläppen av växthusgaser med 60 procent per invånare till år 2020. Vi är redan halvvägs; sedan 1990 har vi minskat utsläppen med 30 procent.

Vi är också kända för vår förmåga att samarbeta: Västerås Citysamverkan har tillsammans med Västerås stad startat kilowattjakten, där handlare och fastighetsägare får energirådgivning för att jaga energitjuvar.

Mimer lägger stort fokus på kunskap och informerar sina boende om att enkla saker, som att återvinna mer och slänga mindre mat, faktiskt kan minska klimatpåverkan. Man bidrar också till att förtäta staden och i Framtidsgränd på Vallby testas framtidens klimatsmarta lösningar för bostaden och lockar besökare från hela landet.

Mälarenergi erbjuder förnybar energi i form av solel från en av Sveriges första solcellsparker utanför Västerås. Den som har ett eget tak kan dessutom få hjälp att installera kompletta solcellspaket.

Mälarenergi har även infört nettodebitering, vilket innebär att den överskottsel som kunden producerar sparas som ett till godo som används de månader när solen lyser mindre.

Västeråsarna är också bland de bästa i landet på att sortera ut matavfall. Förra året ökade insamlingen till drygt 9 300 ton, som blir biogas till bussar, sopbilar och personbilar.

Återbruken fick nära 900 000 besök och vi är bättre än sverigesnittet på att lämna in farligt avfall som elprylar. Allt vårt gemensamma arbete är så bra att vi i år nominerades som en av tre svenska städer till en finalplats i WWFs globala utmaning Earth Hour City Challenge.

Men trots alla bra initiativ så klättrar Sverige uppåt på listan över storleken på ekologiskt fotavtryck, tvärt emot vad du kanske tror. Idag lever vi svenskar som att vi hade 3,7 jordklot till vårt förfogande.

Svenska kyrkan i Västerås påminner oss om att klimatfrågan är global och starkt kopplad till rättvisefrågor. Vår konsumtion leder till fattigdom, flykt och krig i andra länder.

Men precis som små onödiga inköp kan bidra till fattigdom någon annanstans, kan ett litet bra beslut här hos oss få en positiv effekt globalt. Så orka ta de små besluten om att återvinna, om vad du ska köpa och avstå från att köpa.Leta miljömärkning och rättvisemärkning när du handlar.

Earth Hours fokusområden är numera välkända för de flesta av oss. Det handlar om bilen, biffen, bostaden och börsen, eftersom det är där vi kan göra störst skillnad.

Vi inom politiken, näringslivet och den offentliga sektorn i Västerås jobbar hela tiden för att bli goda förebilder. Vi gör som du ser mycket redan i dag och mer kommer det att bli i framtiden.

Allt hänger som bekant ihop. Det som är smart för miljön och klimatet är också smart för dina medmänniskor och ytterst för dig själv. Så visa att du är med!

Släck lamporna och kom till Bondtorget i kväll klockan 20.15. Vi bjuder på sång, eld och skratt! Vi hoppas att vi får ge dig en folkfest samtidigt som vi uppmärksammar vår tids viktigaste frågor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel