Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små saker betyder mycket

Det är nämligen detaljerna som gör din trädgård eller balkong personlig.

Katarina Kihlberg från trädgårdssajten Odla.nu ger varje vecka handfasta tips och kul inspiration för din trädgård och terrass.

Tid för detaljer!

Vare sig du har en stor trädgård, liten täppa eller balkong är juni en härlig tid för att pyssla med de små sakerna som har stor betydelse. Det är nämligen detaljerna som gör din trädgård eller balkong personlig. Med dem skapar du din egen plats som samtidigt är charmig och spännande för andra att kliva in i.

Krukor har vi alla men vilka krukor du väljer och hur du arrangerar dem avgör stilen och känslan. Likadana lerkrukor i olika storlekar är alltid vackert men bryt gärna av med någon kruka i annan färg som du tycker mycket om. Eller blanda vilt olika stilar och material. Låt gärna krukorna komma bort från altanen och ut i trädgården. Ett bord eller en hylla med vackra på mitt i grönskan är fint och blir en kul detalj som får besökare att stanna upp.

Trädgårdspynt har fått ett rejält uppsving på senare år. Valet av pynt och mängden prylar är oerhört individuellt så här har du verkligen chansen att hitta din personliga stil. Mest spännande blir trädgårdspyntet om det dyker upp som en överraskning bakom en buske, i ett träd eller på en helt oväntad plats, som i ett hörn av den välvårdade gräsmattan.

Praktiska detaljer som stolar, bänkar, fågelskrämmor, fågelbad, verktyg och hinkar berättar också något om vem du är i din trädgård eller på din balkong. Våga sticka ut och hitta på lite kul detaljer så blir både du och dina besökare uppiggade!

Bra att göra nu:

Knipsa av frökapslarna på lökväxterna, så att de inte tar kraft från löken genom att sätta onödiga frön. Låt däremot blasten vara kvar så länge den är grön. Dölj den bland perennernas blad eller bind ihop blasten nere vid marken om du tycker de är fula.

Efterhand som tidigblommande buskar har blommat över kan du klippa de lätt. Ta ner lite på höjden vid behov eller forma till busken om den har blivit spretig.

Klipp också ner perenner som blommat över tidigt, ex förgätmigej. Då kommer nya friska blad och ofta även en andra mindre blomning.

Njut av skönheten nu men tänk lite på hösten också. Har du höstblommande perenner i din trädgård? Om inte är ett hett tips att plantera in några sorter nu. Höstfärgerna är slående vackra och blomningen ofta lång. Fina höstblommare är rosenflockel, höstastrar, kärleksört och rudbeckia.

Ta en tur i grönsakslandet då och då och luckra jorden så att ogräs inte får fäste. Plocka bort så mycket ogräs du hinner innan det hunnit bilda frö.

Så ettåriga kryddväxter som dill, koriander och basilika i kruka på balkongen eller på friland i trädgården när jorden är ordentligt uppvärmd.

Ha en skön trädgårdsvecka

önskar Katarina