Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småkryp invaderar Västerås

Våra shopping- och resvanor gör att skadeinsekterna är på väg tillbaka i Västerås. I secondhandkläderna kan det finnas klädmal. Vägglöss och kackerlackor kan gömma sig i din resväska.

Skadedjursbekämparen Ann Larsson på Inspectera i Västerås har ingen arbetsbrist. Bland skadedjuren märker hon att insekterna ökar i antal.

–Vägglöss och kackerlackor ökar i antal. Det gäller inte bara i Västerås, de ökar i hela landet. Men något nytt är att malen har kommit tillbaka en aning. Den var borta under många år, men nu ser vi den igen.

Hon ser en stor orsak till malfjärilarnas renässans – secondhandmodet. Vi handlar inte bara i butiker, utan också på nätet, kanske via Ebay eller Tradera, från privatperson till privatperson.

Om säljaren inte har rengjort kläderna tillräckligt kan malen komma med på köpet.

Men ännu vanligare är vägglöss och kackerlackor, förr sällsynta, men nu vardagsjobb för skadeutrotarna.

Även de kan komma med paket från främmande länder, men det är också vanligt att vi tar med dem från våra utlandsresor. Det kan finnas kackerlackor på det pittoreska pensionatet i Italien och vägglöss på det tjusiga hotellrummet i New York. Insekterna smyger ner i resväskorna och följer med oss ända hem.

–Vi reser mycket mer i världen idag. Ibland kan man också ha otur när man köper saker i paket. Vägglöss och kackerlackor är lika otrevliga, men på olika sätt. Kackerlackorna blir så ofantligt många och ger sig på vår mat, men vägglössen ger sig på oss personligen och biter.

Vilka ökar mest?

–Nu ökar vägglössen mer, men bara för några år sedan verkade det som om vi hade mer jobb med kackerlackor. Det går i vågor, men båda ökar i antal. Och inte bara här. Båda är problem i precis hela världen.

Märker du någon skillnad under de senaste åren?

–Jag har jobbat med det här i över fem år. Det första året råkade jag nog bara ut för ett enda vägglusjobb, tror jag. Därefter har det ökat.

Ett modernt problem är att det finns insektsstammar som är mer eller mindre resistenta mot bekämpningsmedel. Det gäller särskilt de som kommer in via våra resväskor från turistparadisen.

–Det är ett av de största problemen vi har i branschen. Världen är stor och i andra länder använder man kanske starka gifter som är förbjudna här, och då blir insekterna mer motståndskraftiga mot de medel som vi har.

–Vi letar hela tiden efter alternativa metoder, så att vi ska kunna använda mindre mängd gift. Det kan handla om benmjöl eller värme, till exempel. Bekämpningen ska ju inte drabba de människor som bor i hemmen som vi sanerar.