Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smärtsamt vacker nycirkus

Västeråspubliken bjöds på magisk multitalang med musik, akrobatik, grafik och komik under urpremiären av Cirkus Cirkörs ”Limits". Sophia Sinclair har sett en föreställning som utforskar den egna kroppens och psykets skiljelinje.

Att påstå att Cirkus Cirkörs treåriga samarbete med Västmanlands Teater, som startade i höstas, redan är gränsöverskridande är nästintill en underdrift.

Kvällens urpremiär av föreställningen ”Limits” visar att konstformen nycirkus berör, lockar till skratt och lämnar publiken andlöst hänförd.

Vad är en gräns? Vem bestämmer hur den ser ut, var den går och vad som händer om den passeras? Vad består en gräns av?

Cirkus Cirkörs nya föreställning ”Limits” är visserligen till stor del ordlös, men det betyder inte att dess budskap försvinner in i tystnaden. Den internationella satsningen med urpremiär i Västerås är långt ifrån den första i sitt slag; Cirkus Cirkör har i över 20 år arbetat med att testa, tänja och överskrida gränser.

”Limits” tar vid där förra årets föreställning ”Borders” slutade och fortsätter att utforska både den egna kroppens och psykets skiljelinjer, men länkar också samman dessa med världens stormiga och mycket fatala flyktingsituation.

Ensemblen gestaltar det böljande förrädiska Medelhavet som hyser tusentals döda kroppar, den omänskliga frustrationen som det innebär att försöka ta sig runt ogenomträngliga stängsel och att tvingas iväg från det trygga hemmets borg. Ljudlöst förmedlar deras kroppar känslor (och akrobatiska konster) så intensiva och hisnande att publiken stup i kvarten kippar efter andan.

”Limits” är prov på magisk multitalang där både musik, akrobatik, grafik och komik får sammansvetsas i en himmelsvid konstform där aktivism är smärtsamt vackert men också symboliserar den pågående balansen mellan liv och död den ämnar att bekämpa.

Se intervjun som gjordes inför premiären: TV: Gränslös cirkus på teatern