Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittad av derbyfebern

Han har gjort nio mål hittills i VSK-tröjan, kör runt i de senaste bilarna och ser fram emot att krossa TB på annandagen. Möt Pekka Rintala.

För den som rör sig kring Rocklunda är det svårt att missa VSK Bandys nyförvärv från Kalix inför den här säsongen, Pekka Rintala.

Eller åtminstone hans bilar.

Rintala fungerar nämligen som levande marknadsföring för både VSK Bandy och för det bilföretag där han arbetar som försäljare. Av den anledningen syns ofta de splitternya bilarna, försedda med VSK:s, företagets samt Pekka Rintalas eget namn på sidan, runt om i stan.

– Det finns ju ett starkt samarbete mellan VSK och Björkmans bil och nu när jag jobbar där blir det ett perfekt sätt att binda ihop det ännu mer. Det är bra marknads-föring för alla även om det känns ovant att profileras så hårt med radioreklam och sådant. Men det är bara roligt. Sedan att mitt eget namn står där på bilen hade jag väl egentligen helst sluppit. Man blir ju inte så anonym direkt, säger Pekka Rintala och skrattar.

26-åringen flyttade till Västerås inför den här säsongen, och har aldrig ångrat det.

– Allt har fungerat helt klockrent. Allt ifrån att få ner grejerna till att fixa jobb och boende. Föreningen har löst det perfekt, säger han.

Förra säsongen var han med och tog upp Kalix Bandy i elitserien, men när valet stod mellan en fortsättning i moderklubben eller en flytt till VSK fanns ingen tvekan.

– Det var inte så mycket att fundera över. VSK har alltid varit lite av en drömförening för mig. Det är hit jag har velat så det var helt solklart. Sedan så vägde det även tungt att brorsan (Janne Rintala) spelar här nere. Vi vill spela tillsammans och vi är inte bara bröder utan bästa vänner också. Vi trivs väldigt bra ihop och det har varit lite jobbigt att bo 100 mil ifrån varandra.

Pekka Rintala har hittills under sin tid ute i arbetslivet alltid jobbat som säljare, men bilförsäljning var något nytt.

– Där gled man in på en schysst räkmacka, ha ha. Nej, men jag trivs otroligt bra med det. Det känns riktigt skönt att föreningen kunde hjälpa mig att få ihop den här lösningen. Nu jobbar jag cirka 70 procent under tiden säsongen är i gång och det känns sporrande och utvecklande varje dag. Och sedan att jag får chansen att köra runt i den här bilarna är fantastiskt. Jag klagar inte, säger Rintala.

Spel i elitserien är inget nytt för Pekka Rintala, som tidigare spelat i såväl Kungälv som Vänersborg. Han säger att steget från förra säsongens spel med Kalix i allsvenskan till elitserien nu är som natt och dag.

– Det är som en helt annan sport. Det finns inga dåliga spelare eller lag i elitserien och serien är jämnare än någonsin. I allsvenskan fanns det verkligen riktiga bottenlag och sedan så fanns det ett par tre lag man visste skulle slåss om att gå upp. Här måste vi vara bra alla matcher.

Med fyra dagar kvar till annandagsderbyt mot Tillberga börjar Pekka Rintala känna av derby-stämningen.

– Det kommer att bli en jäkla häftig match. Jag har ju hört mycket om det av de andra i laget och man märker av prestigen och rivaliteten. För många av de som är ursprungliga västeråsare är det verkligen ingen vanlig match utan det är mycket känslor inblandat och det smittar av sig på oss andra också. Det är aldrig okej att förlora en match men ett annandagsderby mot TB är det definitivt inte okej att förlora, säger han och fort-sätter:

– Sedan är det ju inte helt vanligt att få spela riktiga derbyn. I Kalix fanns inte den möjligheten och hade jag varit kvar där nu hade jag fått spela annandagsbandy mot Vetlanda i stället. Det hade väl inte känts riktigt lika kul.

Och hur det går på måndag tror han sig veta.

– Jag är helt säker på att vi vinner, det är vår borg och vi ska vinna där. Ska jag gissa på ett resultat så säger jag 7–3. Tillberga får se upp, säger Pekka Rintala.