Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittad tvätt från Westinghouse

Kärnkraftföretaget Westinghouse får kritik från Strålsäkerhetsmyndigheten. En del brister som uppmärksammades vid en inspektion i november 2013 ledde också under 2014 till inrapporterade incidenter.

Nu har företaget fått ett föreläggande som innebär att bristerna, summerade i fem punkter, ska åtgärdas. Deadline för detta är början av januari nästa år.

– Händelserna läggs in i vårt system för korrigerande åtgärder, säger Johan Hallén vd.

– Vi ska förstärka de rutiner vi har, det är viktigt att de är tydliga och bra och naturligtvis att alla känner till dem.

Westinghouse har ett självrapporteringssystem och det är via detta system som de händelser som föranleder föreläggandet har kommit till myndighetens kännedom.

– Det är inga incidenter som haft någon betydande påverkan på omgivning eller miljö, säger Hallén.

Gabriela Bejarano, anläggningssamordnare för just Westinghouse på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att man utför tre eller fyra inspektioner med olika inriktning årligen.

Det som ledde till föreläggandet handlade om en så kallad friklassning, det vill säga hur man säkerställer att inget smittat material lämnar anläggningen. I ett par av fallen handlade det till exempel om textilier som gått till tvätt i ”smittat” tillstånd.

– För oss är alla förelägganden allvarliga, säger hon. Hittar vi brister ska de åtgärdas.