Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittorisk skäl för sjukhuspersonalen att byta kläder

Jag äter ibland lunch i Centrallasarettets personalmatsal och har då uppmärksammat att en stor del av sjukhuspersonalen äter lunch i samma arbetsklädsel som de har när de möter sina patienter. Samma beteende har observerats i kaféet Bigarrå vid huvudingången.

Vårdrelaterade infektioner har de senaste åren utgjort ett ökat hot mot patientsäkerheten. Därför känns det oroväckande när man ibland kan se arbetsredskap synliga i fickorna på personalens kläder i lunchmatsalen – redskap som sedan används i mötet med patienten.

I månadsrapporten för division kirurgi uppgår andelen hygien/klädobservationer utan anmärkningar till endast 65 procent. Det är anmärkningsvärda siffror som bekräftar att frågan behöver uppmärksammas. Borde inte smittorisken vara skäl nog för att byta kläder och lämna stetoskopet på sin plats under lunchtid?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel