Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sms-biljett kan kräva smartphone

Betalningen inom nästan all lokaltrafik kommer från och med den första februari att ske genom mobiltjänsten WyWallet.

Annons

Cirka 97 procent av Sveriges mobilanvändare kommer att använda sig av WyWallet eftersom tjänsten lanseras av 4t som ägs av Tele2, Comviq, Telia, Telenor, 3 och Halebop. Det har dock väckts frågor kring hur det ska gå för dem som inte har smartphones eller som har betalningsanmärkningar.

Har användaren en mobil som inte är appkompitabel måste den först registrera sig gratis på WyWallets webbsida.

Är en kund inte kreditvärdig kan det dock vara svårare att använda sig av mobiltjänsten. Till att börja med tar 4t en kreditupplysning när användaren vill betala via faktura. Detta innebär att den som inte är kreditvärdig inte tillåts att betala via faktura, utan i stället måste betala via sin internetbank eller göra insättningar till WyWallet-saldot via betalkort.

Saknar kunden dessutom betalkort går det endast att fylla på saldot via internetbank.

För användare som är kreditvärdiga, har betalkort och smartphones går det att ladda saldot via faktura, betalkort, internetbank eller överföringar från andra WyWallet-konton.

När VLT talar med WyWallets kundtjänst uppges det att det sistnämnda alternativet är gratis fram till mitten av 2013 då det börjar kosta en krona per överföring. Hur teleoperatörer som inte är med i 4t ska göra är fortsatt oklart.

Annons