Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smuggelsprit på turistbussar

Under sommaren har det helt olagligt serverats smuggelsprit från Tyskland på bussar från Västerås till österrikiska turister på besök i länet.

Det handlar om Axelssons Turisttrafik och Björks Buss och enligt VLT:s källor också på de bussar som hyrts in från andra bussbolag. Nästan 3 000 turister kom genom Raiffeisens resbyrå under en tioveckorsperiod från april till och med juni för att besöka bland annat Västerås.

Turisterna är vana vid att det serveras sprit på bussen. Enligt VLT:s källor var det ett krav här också.

Från en kylbox intill chauffören har deltagarna kunnat köpa starköl, Jägermeister och Kummerling av reseledaren. Prislistan fick chaufförerna på sin körorder. Starkspriten kostade tre euro och en starköl två euro. Pengarna lades i en låda bredvid. Spriten köptes in i Tyskland och fraktades hem i minibuss.

Flera chaufförer har ifrågasatt om hanteringen är laglig och fått svaret att det fanns ett tillstånd från Västerås stad.

Spriten ska bland annat ha förvarats i ett arkivutrymme hos Björks Buss på Bäckby. Framför trafikledningen för SJ:s ersättningsbussar passerade trallor med alkohol. Det skämtades om att ”kan inte jag få en”.

En chaufför slutade för att han var övertygad om att det rörde sig om olaglig hantering. Andra kände stor olust över att medverka i något som de trodde eller visste var olagligt.

– Men det är en rädslans och tystnadens kultur. På Björks har flera fått gå på dagen eller hotats med uppsägning för att de sagt eller gjort något misshagligt. Passar det inte så får man gå, säger källorna.

– Branschen är inte så stor och man är rädd att göra sig omöjlig i hela branschen, säger en annan.

Både polisen och kommunens alkoholhandläggare har fått flera tips om hanteringen.

Tage Sandström, alkoholhandläggare på Västerås stad, tog emot ett av dem.

– Jag fick ett anonymt samtal från en chaufför som undrade om det var lagligt. Det är det inte. Det går inte att få något tillstånd för alkoholservering på buss i Sverige. Däremot kan man ansöka om så kallad trafikservering på flyg och båt.

– Sprit inköpt i Tyskland får bara användas för eget bruk, så även det är ett brott, konstaterar han.

Chaufförerna uppgav att de kände sig tvingade att medverka för att inte förlora jobbet.

– Det handlar om brott, så vi vidarebefordrade uppgifterna till polisen, säger Tage Sandström.

Per Wideberg är biträdande närpolischef.

– Vi har fått kännedom om det här från flera lika håll och har avsatt personal för att titta på det. Men vi har inte kommit så långt att vi startat en förundersökning.

Kan en chaufför åka dit för spritförsäljningen?

– Det beror på vilken del chauffören tagit i hanteringen.

Det jobbar också pensionerade poliser som extraknäckande chaufförer. Det har framförts farhågor att det kan påverka utredningsarbetet?

– Det spelar ingen som helst roll för vårt vårt arbete.

Axelssons

Axelssons Turisttrafik AB bildades 1946.

Dotterbolag: Axelssons Turisttrafik Resor.

Huvudkontor: Östra Skiljebo i Västerås.

Styrelseordförande: Ola Axelsson.

Vd: Arne Friedl.

Anställda:42.

Fordon: 30

Björks AB

Bussbolag: Björks Buss i Västerås, Siljan Buss i Orsa, VS Perssons Bussar i Gävle samt Mellansvensk Omnibustrafik i Enköping.

Resebyråer: Orsa, Valbo, Gävle och Västerås.

Huvudkontor: Bäckby i Västerås, där det också finns mack och tvättanläggning.

Ägare:Alan Björk.

Vd: Alan Björk.

Vice vd: Kjell Nordin, som också är vd för de fyra bussbolagen.

Anställda: 250.

Fordon:200.