Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smutsigt och trångt hos korna

Säteriet Agromax AB i Rytterne brister i sin djurhållning, enligt länsstyrelsen.

Ungdjur och kor var vid inspektion täckta i sin egen avföring och vissa stod för trångt, alldeles för mörkt.

-De har gått ganska hårt fram, tycker jag, säger Ulf Paulsson som äger och driver Agromax.

Det var i början av december som en anonym anmälan kom in till Länsstyrelsen. Efter ett kontrollbesök fann Länsstyrelsen ett flertal brister i djurhållningen. Ungdjuren, som anmälan gällde, stod för trångt i de så kallade spaltboxarna och var nedsmutsade av fasttorkad gödsel.

– Det var lite för många djur i tre boxar av 18 och det har de slagit ned på, säger Ulf Paulsson. Sen var de lite, eller ganska mycket smutsiga, och det beror på att de inte blivit klippta för att personalen inte hunnit klippa dem, säger han.

Länsstyrelsen påpekar att Agromax brister i tillsynen av djuren, även om de ses till två gånger om dagen så är både djuren och stallarna smutsiga.

Djupströbäddarna blötte igenom på stora ytor, korna i den kalla lösdriften var smutsiga liksom väggar, fönster och inredning. Utgödslingsrutinerna fungerade bristfälligt.

-Det är en gammal ladugård som är byggd 1965, säger Ulf Paulsson, som delvis förklaring till den dåliga ljussättningen i stallarna.

Vid kontrollen fanns det totalt 106 nötkreatur varav 56 ungdjur. I slutet av december tog Länsstyrelsen beslut om ett antal åtgärder som Agromax ska vidta snarast. Djuren ska hållas tillfredsställande rena, ströbäddarna ska hållas torra och rena. Fler av punkterna rör städning och hygien i stallarna samt rengöring av djuren.

-Vi försöker rätta till det här nu, jag kom precis in och har varit ute i ladugården och klippt några av de här djuren. Sen har de bedömt lite hårt på vissa punkter och vi kommer att överklaga vissa av dem, säger Ulf Paulsson.