Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbare hjärtvård kan rädda liv i Västmanland

När hjärtinfarkten är ett faktum räknas varje minut. Om det tar för lång tid innan den som drabbats får vård blir skadorna på hjärtat livshotande.

Trots detta är det i Västmanland bara två av tre, 64 procent, av dem som drabbats av en större hjärtinfarkt som får behandling i tid. De större hjärtinfarkterna, så kallade ST-höjningsinfarkterna, utgör drygt en fjärdedel av alla hjärtinfarkter.

Tyvärr ser det illa ut även i resten av Sverige. Målet – att 90 procent av hjärtinfarktspatienterna med större infarkter ska få kärlöppnande behandling inom den tid som de nationella riktlinjerna rekommenderar – är det i dag inget landsting som uppnår. Det framgår av nya uppgifter från de svenska hjärt-kärlregistren, Swedeheart, som Hjärt-Lungfonden presenterar i Hjärtrapporten 2011.

Den kärlöppnande behandlingen innebär att blodflödet i ett tilltäppt kärl återställs genom ballongvidgning eller proppupplösande läkemedel. Tiden till behandling är avgörande – för varje halvtimme som går ökar dödligheten med 10 procent.

Många års intensiv forskning har lett till utvecklade och förfinade behandlingsmetoder. Men så länge det finns brister i vårdkedjan kommer forskningens resultat inte helt och hållet patienterna tillgodo.

Årligen drabbas cirka 1 000 kvinnor och män i Västmanland av hjärtinfarkt, och fler än 200 av dem dör. För att fler ska överleva måste vården spara minuter i varje moment – från ambulansutryckningen till att behandlingen sätts in.

För det första behöver allmänheten veta att man omedelbart ska ringa 112 vid en misstänkt hjärtinfarkt. Att ta sig till sjukhuset på egen hand är inget alternativ – då kan det vara för sent.

För det andra bör ambulansen ta EKG på alla med misstänkta symptom. Om det visar sig vara hjärtinfarkt bör ambulansen åka direkt till hjärtintensivavdelningen eller operations-avdelningen, i stället för omvägen via akuten. Behandling med trombolys bör sättas in redan i ambulansen där det är aktuellt. Ju tidigare den livsviktiga behandlingen kan sättas in, desto större chans att den drabbade överlever.

Varje sjukhus behöver se om det finns fler sätt att höja beredskapen och i vilka moment som minuter kan sparas. Det finns många goda exempel i landet att inspireras av. En del åtgärder kommer att vara enklare att genomföra, andra kommer att ta tid. Ju förr Landstinget Västmanland börjar se över sina rutiner, desto fler liv kan räddas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel