Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det har nog inte undgått någon att mildluften har minskat mycket på det ordentliga snötäcke vi haft i södra Sverige. En del är glada för detta men det finns också en baksida och det är vårfloden.

Annons

 På flera håll i Götaland har nivån stigit i små vattendrag och nederbörden till helgen hjälper inte direkt till. Det känns som småpotatis jämfört med översvämningarna i mars 1913 i USA. Början av året var nederbördsrik i Kentucky, Ohio, Illinous och Indiana. I Kentucky och Ohio rörde det sig om tre gånger mer regnmängder än normalt. Det dröjde ett tag innan effekterna av detta visade sig. På många platser blev det problem med översvämning, kanaler och fördämningar klarade helt enkelt inte av de stora vattenmassorna. I staden Dayton översvämmades stadens centrum upp till en höjd av 6 meter! Resultatet av all översvämning blev flera hundra omkomna och flera tusen förlorade sina hem.

”För att få en aning om mängden vatten som uppslukade området har man uppskattat att det vatten som passerade genom floden i Dayon på tre dagar motsvarade det som strömmar genom Niagarafallen på 30 dagar”

Källa: 100 Naturkatastrofer