Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart dags för pollen

Snart kommer våren. Men den efterlängtade säsongen innebär också problem för alla pollenallergiker. Med rätt medicin och koll på pollenrapporten kan du lindra besvären.

Hassel och al är de träd som blommar först och sedan några veckor tillbaka har mätstationerna startat sina pollenfällor.

– Det har varit lugnt än så länge eftersom det har varit så kallt. Jag kollade på hängen senast igår och såg inte mycket. De tänker inte börja blomma riktigt än, säger Björg Rognsvåg, som mäter pollenhalterna vid Unilab i Eskilstuna.

Men efter en lång och kall vinter kan pollensäsongen komma plötsligt. Vid vackert väder kan allergikänslorna yttra sig redan på några timmar.

– Det första är att se till att man har effektiv medicin hemma. Det är tabletter, spray till näsan och droppar till ögonen, säger Christina Heinrich som är överläkare och ansvarig för allergimottagningen för vuxna i Västerås.

Vill du har mer tips och fakta om pollen? Läs lördagens VLT!