Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart flygs det i luften

På söndag inträffar årets stora flygdag i Västerås – den traditionella Roll-outen där allt som kan flyga finns i luften över stan.

På Västerås Flygmuseum i den väldiga CVV-hangaren på Hässlö pågår förberedelserna för fullt.

– Väldigt mycket kommer att hända på söndag, säger Rune Domås, ordförande i den ideella verksamheten Västerås Flygmuseum, uppbyggd av flera aktiva ideella föreningar inom flygverksamheten i Västerås.

Grindarna till verksamheten med centrum vid den stora CVV-hangaren söder om Västerås flygplats på Hässlö öppnar redan tio på förmiddagen. Redan på lördagen kan dock gästande piloter landa i Västerås – så den flygbitne kan räkna med intressant trafik i luften redan då.

Men det är på söndagen allting händer. Vad sägs om en replika av Röde Baronens Fokker-triplan berömt från första världskriget? Kanske en rote av ett av andra världskrigets mest berömda jaktplan, brittiska Spitfire.

– En Spitfire kommer säkert, kanske kommer två, säger Rune Domås.

Och ända fram till den moderna jetåldern; Flygvapnet kommer med åtminstone klassiska Lansenplanet och dagens Jas. Kanske också Draken – sista plantypen som flög då Hässlö var flygflottiljen F1.

Fallskärmshoppning, många andra civila och militära veteranflygplan och till och med en avancerad segelflyguppvisning kommer att äga rum.

Arrangörerna Västerås Flygmuseum kommer att ha 125 funktionärer i tjänst för att sköta allt det praktiska.

Roll-outen

Öppettider på Hässlö: 10.00-18.00.

Under hela dagen pågår en mängd aktiviteter som till exempel simulatorflygning, utställningar och servering.

10.00-12.00 ankommer gästande flygplan.

12.55-15.30 äger det stora flygprogrammet – med en mängd civila och militära plan från åttio års flyghistoria i luften – rum.

Inträde: 100 kronor för alla över 12 år.