Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan du låna sport- och fritidsutrustning gratis i Västerås

Fritidsbanken lånar ut sport- och fritidsutrustning helt gratis. Konceptet har spridit sig till ett trettiotal kommuner runt om i landet. Till sportlovet öppnar det i Västerås.

Fritidsbanken lånar ut sport- och fritidsutrustning gratis. Konceptet föddes år 2013 i Forshaga kommun och har sedan dess spridit sig till ett flertal kommuner. I höstas öppnades Västmanlands första exemplar i Sala.

Läs också: Första Fritidsbanken i Västmanland öppnas i Sala – ska gynna spontanidrottandet

Intresset för dessa sportbibliotek har funnits i flera av länets kommuner sedan en tid tillbaka. Västerås är näst på tur. Till sportlovet öppnar kommunens första Fritidsbank. På lördag mellan klockan 9 och 15 arrangeras en insamling på Rocklundaområdet och vid Fritidsbankens lokaler på Kokillgatan 1 på Bäckby. Det meddelar Västerås stad i ett pressmeddelande. Kommunen tar tacksamt emot allt som har sport- och fritidsanknytning.

– Jag är väldigt glad och stolt över att vi kan öppna Fritidsbanken här i Västerås. Det är en unik lösning som ger såväl barn som vuxna fina möjligheter att testa på olika idrotter och fritidsaktiviteter, säger Hans Stergel, ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv, i ett pressmeddelande.

På Fritidsbanken ska det gå att låna utrustning som till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar, fiskespön och snowboards. Vad som finns att låna beror på vilka saker som skänks. Utlåningstiden är 14 dagar.

Fritidsbankens vision är att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje kommun. Organisationen vill bidra till att fler får tillgång till lek och fritid genom motion och hälsa, liksom kommunbiblioteken har bidragit till allas möjlighet att läsa och hämta kunskap.

Fritidsbanken Västerås är ett samarbete mellan Västerås stad, Västmanlands Idrottsförbund och hyresvärden Castellum.