Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan du ringa efter en buss

Västerås växer. Staden anar en stark tillväxt och utveckling i många avseenden och ser över demografiprognoserna. De ger oss beskedet att vi inom en kort tid kan komma att passera 200 000 invånare.

Samhällsplanerare, beslutsfattare och aktörer har bråda tider i att forma och utveckla vår stad. Samhällsutveckling, trender och tendenser sker i snabb takt och med en allt högre intensitet.

Det ställer nya krav på hur vår stad ska fungera, vara attraktiv, trygg och innehållsrik. Några av de viktigare frågorna i ditt vardagsliv är var du ska bo, gå i skola, handla, arbeta, resa, sporta och vilka du känner att du vill umgås med.

Vem av oss klarar av att förstå alla utmaningar? Det kan kännas som en övermäktig uppgift. En viktig del i en stads hälsa är hur infrastrukturen fungerar.

Grunden till Västerås infrastruktur lades till stor del under 1960-talet med relativt väl tilltagna ytor. Nu förtätas och förändras staden, vilket är en naturlig utveckling för en stad som vill vara levande och attraktiv. Att bo i en stad betyder att man bor nära varandra och att innehållet tilltalar individen.

Västerås lokaltrafik står sannolikt inför en stor förändring i denna stadsförvandling. VL har stor betydelse i processen och behöver vara framsynt i hur kommunikationerna ska komma att se ut. Teknikutvecklingen går snabbt. Snart har vi självkörande bilar.

Tänk dig att de intelligenta autonoma minibussarna erövrar gatorna. Du lokaliserar närmaste buss, kallar på den via mobilen, bussen samordnar sig intelligent med andra bussar och du når smidigt ditt mål.

Förmodligen minskar då behovet av privatbilskörning markant. Vi behöver inga stora parkeringsytor. De stora ledbussarnas tid är förbi.

En drömvision kanske, förmodligen inte. 3P arkitektur ser framför sig en positiv och attraktiv förvandling av staden. Ser också du möjligheterna?

Andreas Puskas

Meho Kapo

3P arkitektur

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel