Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan vi rutscha ner i hamnbassängen

Kokpunkten får konkurrens. Ännu en stor vattenrutschkana utomhus ska byggas, men nu på Lantmännens silo. Den ska bjuda på en hisnande färd ner i hamnbassängen.

Det handlar än så länge bara om ett förslag, men idén verkar ha slagit rot hos Lantmännen.

Men fram till nu har planerna varit hemliga. Arne Bramstorp, nyutnämnd projektledare på Lantmännen, var inte särskilt glad när han fick veta att vattenrutschkaneplanerna hade läckt ut.

– Aj, aj. Men det var bara att vänta. Vi har ju till och med låtit opinionsföretaget Sifo göra en undersökning bland ett utvalt antal västeråsare. Det visade sig att de flesta vill ha bad och äventyrliga rutschkanor, säger Arne Bramstorp.

Planerna är framtagna för att ge ett tillskott till ekonomin. Detta för att hålla i gång den ordinarie verksamheten i silon i Västerås några år till.

Och planerna är verkligen stora: En bana med en fallhöjd på 61 meter. Själva åket blir 53 meter långt. Allt ska stå klart 2017, om Västerås stad går med på att stå för halva kostnaden.

– Men smakar det så kostar det. Det slutar med all säkerhet med vinst ändå, eftersom vi räknar med riktigt många badgäster, säger Bramstorp.

Omklädningsrum ska finnas på silons tak dit åkarna åker med hiss.

Där kan de hoppa i vattenrutschbanan, som går flera varv runt silon för att slutligen mynna ut i hamnbassängen, där badarna efteråt kan ta en paus vid en planerad ny kafé/bar och sedan åka upp till omklädningsrummen med hissen.

Men idén har redan fått kritik. Är det verkligen riktigt hälsosamt vatten i hamnbassängen?

Lena Larsson, biolog vid Mälarinstitutet, är en av de tveksamma:

– Vi har tagit vattenprover och konstaterat att det finns en del encelliga organismer i vattnet, främst bakterien Hocesta iocus.

Arne Bramstorp från Lantmännen slår bort invändningarna.

– Vattnet är hälsosamt och vi har redan fått positivt gensvar. Vi har börjat att förankra idén bland några av Västerås kommunfullmäktigeledamöter. De är positiva.

Men det hela kräver också en viss logistik. Badarna får inte dimpa ner bland båtar. Därför ska trafiken inskränkas till ett minimum i hamnbassängen.

Men vad tycker de ansvariga på Kokpunkten om att få en konkurrent? Ingenjör Rune Banander på Peab, som just nu arbetar med Kok- punkten, blir helt ställd när han hör talas om förslaget:

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det här låter nästan som ett aprilskämt.

Men Arne Bramstorp, Lantmännen, är mer optimistisk:

– Jag är säker på att det finns plats för två rutschkanor, både vår och Kokpunktens. Det blir två fantastiska turistattraktioner.

Varmare vatten i hamnbassängen

Det är inte klart om den planerade vattenrutschkanan ska få ett eller flera spår.

Höjd: 61 meter.

Längd: 53 meter.

Trolig kostnad: 118 miljoner kronor, varav Västerås stad kan stå för hälften. Förhandlingarna har redan startat i hemlighet. Kostnad för badaren är inte klar, men möjligen handlar det om en 50-lapp per badare och dag.

Tid som banan kan vara i gång: April till oktober. Vattnet i banan är uppvärmt och värmer upp hamnbassängen till badtemperatur under vår och höst så länge lufttemperaturen håller sig över plus 5 grader. Vinter­badare kan hålla på längre.

Banor: Detaljerna är inte klara, men möjligen ska banan ha ett mjukt klass 1-vattenrutschspår och ett något strävare klass 2-spår.