Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kommer vattnet

Prognosen att det blir en ”normal” vårflod i Kolbäcksån ligger fast. De kommande veckorna avgör om det blir så.

Första veckan i april brukar det börja smälta vid Kolbäcksåns källflöden i nordvästra Dalarna. VB Energi i Ludvika, som sköter regleringen av vattnet i Kolbäcksåns källflöden, har de senaste tiden mätt snön och dess vatteninnehåll. Den senaste mätningen visar ett vatteninnehåll på 140 millimeter, det vill säga 140 liter per kvadratmeter.

– Det har försvunnit mycket vatten i snön och det är ganska normalt just nu, säger Kjell Ström på VB Kraft.

När Kjell Ström pratar om en normal vårflod så är det inte de vårfloder som varit de senaste tio åren. De har varit onormalt små. ”Normalt” är över en period på de senaste 30 åren.

– Det är nere på slättlandet i Surahammar och Hallstahammar som det är onormalt mycket snö. Hinner det smälta undan kommer det att gå bra, säger Kjell Ström.

Det som talar för att det inte blir något utöver det ”normala” är att det inte finns någon tjäle i marken. Det gör att marken kommer att ta upp en hel del av smältvattnet från snön.

Mardrömsscenariot är om det blir kallt den närmaste tiden och det kommer rejäla vårregn samtidigt med värme som får snön att smälta både ute på slätterna och uppe vid källflödena.

På VB Kraft gör man allt för att förhindra översvämningarna.

– Vi har sänkt vattennivåerna i alla vattenmagasin så mycket som vi får för att ta emot det vatten som kommer när snösmältningen börjar vid källflödena. Förhoppningsvis räcker det för att snön ska hinna smälta i slättlandet, säger Kjell Ström.

Hur lång blir förvarningstiden om det skulle bli problem?

– Minst en vecka, kanske mer, säger Kjell Ström.