Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart legal graffitivägg i stan?

I åratal har frågan om klotter kontra legal graffiti stötts och blötts i Västerås.

I tisdags samlade kommunalrådet Ulla Persson (S) kommunstyrelsen, kultur- och fritidsnämnden och tjänstemän för ett seminarium om lagliga graffitiväggar ökar eller minskar klottret.

Som experter hade anlitats klotterutredaren Solveig Hollari från Brottsförebyggande rådet (Brå) och kriminologen Anders Östlund vid Västmanlands polismyndighet.

–Avsikten med seminariet var att hämta in kunskaper i ämnet, för det finns ingen forskning runt det, säger Ulla Persson.

Västerås stad har sedan länge en strikt nollpolicy om klotter och graffiti.

Folkpartiet och Centern vill göra plats för lagliga graffitiväggar. Där står man idag.

Men om man läser mellan raderna efter samtal med Ulla Persson, länspolismästare Lars Hallberg och kriminologen Anders Östlund så kan det snart bli aktuellt med ett försök med en eller flera lagliga graffitiväggar.

–Vi har tittat på förutsättningarna och jag fick intrycket av att det mottogs positivt. säger Anders Öslund, som vid seminariet talade om klotter och klottraren ur ett kriminologiskt perspektiv.

–Nu ligger bollen hos politikerna, vi är bara ett bollplank.

Nyligen krävde Socialdemokraterna i Stockholm, som också haft nolltoleranspolicy mot klotter och graffiti, att den avskaffas. Skulle inte Västerås stad kunna göra detsamma, Ulla Persson?

–Nej. För mig är det viktigt att ha ett kunskapsunderlag. Nu kommer kultur-, idrotts- och fritidsnämnden att ta kontakt med polismyndigheten och Brottsförebyggande rådet. Tillsammans ska de titta på om vi kan ha ett projekt där vi mäter klottret.