Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart start för laglig fart?

Här träffar polis och kommun representanter för de som kör racing på gatan. Nu finns förhoppningar om att hitta lagliga lösningar.

Annons

Representanter från bland andra Västerås stad, polis, Svenska motorsportförbundet (SMF), drivande krafter bakom lagliga streetrace i Norrtälje och representanter för dem som kör race på gatan i Västerås träffades i går.

Målet för mötet: Få till en dialog och hitta en säker och laglig lösning.

De alternativ som diskuterades är dels långsiktiga, dels kortsiktiga. Det kortsiktiga är att så snabbt så möjligt få till en raksträcka antingen på Johannisberg eller annan lämplig plats. De som vill köra race sa vid mötet att de vill ha tillgång till sträckan ungefär varannan vecka.

Nu ska de här alternativen undersökas – både om de är möjliga och hur finansierandet ska gå till – sedan är ett nytt möte inbokat.

– Jag är glad att vi fått till en dialog och det kändes att de här killarna är seriösa. Nu är det de här kortsiktiga lösningarna vi ska prata om igen om fjorton dagar, sa kommunalrådet Elisabeth Unell (M) efter mötet.

Kommer de att få en sträcka i sommar? Och är det säkert att de kommer få en alls?

– Jag hoppas det och ska göra vad jag kan. Men jag lovar ingenting som jag inte vet att jag kan hålla.

Den långsiktiga lösningen är ett projekt SMF jobbat med i Sätrabrunn en längre tid. Där finns planer på att bygga en 1500 meter lång sträcka i en av grusgroparna. Kostnad: cirka 10 miljoner.

Representanterna för gatu-åkarna sa efter mötet att de var positiva och trodde att det skulle finnas en lösning.

Racingkrisen

Den 30 april i år skrev VLT att streetracingen kunde bli farligare är någonsin. E 18 var skräckscenariot.

Den 8 maj hände just detta, E 18 spärrades av nattetid för racing. VLT var först med att rapportera om händelsen.

Nu har det inletts en dialog mellan gatuåkare och ansvariga i länet. Målet är en laglig säker raksträcka.