Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöfall i april - inget ovanligt

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

När jag åkte hemifrån på morgonen så regnade det. Vid ankomsten till jobbet var det i stället snö i luften. Det är fortfarande så att det kan bildas snö, när luften kommer från nordligare breddgrader.

Den här situationen är så vanlig i april att vi har ett eget begrepp för det, aprilväder. Det mest typiska är att man efter en solig förmiddag med snabbt stigande temperatur plötsligt ser hur himlen förmörkas av stora moln och rätt vad det är kommer en kall vindil. Den följs rätt snart av en kraftig skur eller rentav en by av snö eller hagel.

Varför har vi då ett sådant väder? I södra Sverige är det mestadels snöfritt och tjälen går ur jorden. Under april börjar solen också stå rätt högt på himlen. Den börjar därmed värma marken allt effektivare under de ofta ganska molnfria förmiddagarna. När den då uppvärmda luften stiger bildas först stackmoln.

Högre upp i luften är det fortfarande kyligt och när allt högre stackmoln bildas kan överdelen på dessa övergå i is på ganska måttlig höjd och stackmolnet övergår då till att bli ett bymoln. Ur bymolnet faller mestadels kortvariga byar av regn, snö eller hagel. En stund senare kan det klarna upp igen och solen börjar värma på nytt. men hur länge den stannar framme är alltid osäkert, processen kan starta på nytt ganska snart igen.