Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snön kommer lika över-raskande som den alltid gör.

Blir det en snörik eller en snöfattig vinter. Experterna har hittills varit oense. Att det är snöfritt på varenda mätstation i hela Sverige så här års är ovanligt så än så länge känns vargavintern långt borta.

Så här års förra året hade den första snön redan fallit. Föga anade vi då att vi hade ännu en snörik vargavinter framför oss. Även om vi befarade det skulle bli en till hoppades vi innerligt att förutsägelserna skulle slå fel.

Men det kom massor av snö alltså redan i november och ruskigt kallt blev det. Uppvärmingskostnaderna rusade i höjden och tågen blev stående, precis som föregående vinter. Snöslungor och skyfflar sålde som smör i solsken och hela Sverige huttrade i den så kallade rysskylan.

När det så blev dags att förutspå den kommande vintern var det många som trodde stenhårt på att det skulle bli ännuen vargavinter. ”De brukar komma tre och tre” hette det och svensken började stålsätta sig. På sina håll tog försäljningen av snöslungor fart redan i somras. Försäljningen av broddar och snöskyfflar likaså. Det var inte så länge sedan som apoteken rapporterade att de hade slut på broddar. De som blev utan förra året vill vara ute i god tid den här gången.

Nu är snart november slut och ända till igår var det snöfritt på alla mätstationer i hela Sverige. Det har aldrig hänt förut. Under söndagen föll lite snö i norra Sverige men här i Mälardalen kom nederbörden som regn.

När mörkret sänker sig blir det verkligen mörkt. Det lilla ljus som finns från gatlyktor absorberas nästan av det kompakta mörkret. Det är inte utan att man börjar längta efter första advent så att mörkret åtminstone lyses upp av ljusstakar, stjärnor och alle-handa ljusslingor.

Att det är svårt att förutspå vilken sorts väder det blir kan illustreras av kvälls-tidningarnas förstasidor förra lördagen. Den ena förkunnade ut att nu kommer rysskylan. Samma dag, och således i tidningsstället intill, löd budskapet från den andra: Vinter? Glöm det!

Så länge det inte snöar behöver inte vägar och gator plogas. En och annan saltbil har synts till och kanske har även cykelvägarna grusats på sina håll men kommunernas snöröjningsbudgetar torde fortfarande vara ganska orörda. Efter att de har varit hårt ansträngda och i vissa fall överskridna torde varje snöfri dag vara välkommen.

Från och med nästa torsdag är det lag på att personbilar ska vara utrustade med vinterdäck. Även om det känns onödigt med vinterdäck just nu, när det fortfarande är barmark, påminner dagar med ishalka oss om att de är bra att ha. De kan vara skillnaden mellan att klara kurvan och att halka av vägen och ner i diket.

Än så länge ser det ut som om den tidning som tyckte att vi kunde glömma vintern får rätt. Men vem vågar chansa? Vintern är lång och vargavintern kan komma senare.

Så även denna vinter ser folk till att utrusta sig med skyfflar, snöslungor och broddar. Ingen vill bli tagen på sängen och vara utan snöröjningsredskap om och när den riktiga vintern kommer.

Ändå kommer vi att bli det. Hur väl för-beredda vi än är att ta hand om och ta oss fram genom den snö som kanske kommer så kommer vi att bli lika överraskade som vi alltid blir när den väl kommer.