Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snuvig blomstermånad

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ännu står striden mellan vinter och sommar på sin spets och trots att vi snart gått in i maj månad kan man inte vara helt säker på att slippa obehagliga bakslag i vädret.

Ännu står striden mellan vinter och sommar på sin spets och trots att vi snart gått in i maj månad kan man inte vara helt säker på att slippa obehagliga bakslag i vädret. Vi är inne i en period med ostadigt väder där passerande lågtryck avlöser varandra. Ena dagen kan domineras av regnrusk och blåst medan nästa kan bjuda på en hel del sol.

För vissa är nederbörden efterlängtad medan andra snarare önskar en torr och solig inledning av maj. I Sydsverige kan maj betecknas som "blomstermånad" då växtsäsongen sätter igång på allvar. I norra Sverige kan kanske "gräsmånad" vara en riktigare benämning medan det i fjällen är lite av "snösmältningsmånad". I norr kan man få uppleva dramatiska islossningar och isproppar i älvar och mindre vattendrag, men också ordentliga bakslag med arktikluft och snöfall.

För allergiker är maj ofta en svår tid med snuvande näsor och kliande ögon. Väderleken påverkar alla led i pollencykeln. Om soligt väder inträffar under blomningssäsongen kan man förvänta sig höga pollenhalter i luften. I en vädersituation då vertikala lufttransporter gynnas förs pollenkornen upp en bit i atmosfären och kan sedan spridas åtskilliga mil. Nederbörd och hög relativ fuktighet tvättar i stället ur luften och medför låg pollenhalt.