Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Social-demokraterna + Miljöpartiet: Ta vara på våra unga resurser!

Alla unga förtjänar en god start i livet. I Västerås ska man som ung ges goda möjligheter till arbete, studier och bostad. För att lägga grunden till en god start in i vuxenlivet är utbildning och ett steg ut på arbetsmark-naden av yttersta vikt.

Vi ser att det finns en grupp unga vuxna som behöver extra stöd för att kunna etablera sig på arbetsmarknadens. Därför gick vi rödgröna partier till val på att vi skulle genomföra ett kunskapslyft för unga upp till 25 år. Syftet var att på olika sätt se till att de som inte klarat slutbetyg i gymnasiet skulle få möjlighet att nå det innan de fyllt 25 år.

Vi har från rödgrönt håll i utbildningsnämnderna besökt mängder av verksam-heter under vårt första år som styrande i Västerås. Under sommaren har vi bland annat besökt några av dem som anställts av staden i satsningen kallad Ung resurs.

I denna arbetsmarknadssatsning ges ungdomar mellan 18 och 25 chansen att jobba och studera samtidigt. 160 platser finns inom Ung resurs, där man får möjligheten att arbeta inom Västerås stad på halvtid med avtalsenlig lön och samtidigt studera på halvtid för att få gymnasiekompetens.

Från staden får man också på detta sätt en möjlighet att marknadsföra kommunens verksamheter inför framtida rekryterings-behov och visa på goda exempel i arbets-livet. En vinn-vinn-situation helt enkelt.

Bilden vi fått av deltagarna i Ung resurs är att denna satsning har varit en succé. Att få en andra chans att gå vidare till studier vid högskola eller universitet, och samtidigt få möjligheten att ta steget ut i arbetslivet och prova på ett yrke, har setts som en stor förmån. I urvalet har motivationen hos de sökande varit avgörande.

Satsningen på Ung resurs är ett led i den vision vi har om det livslånga lärandet. Den tanke och idé som baseras på att man inte bara får en chans i livet utan flera! Att alla oavsett bakgrund bidrar och är en del av samhället.

Nu går vi vidare för att skapa en helhet kring varje ung som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden. Kommunen har ett lagstadgat ansvar för ungdomar upp till 19 år. Inom ramen för Arenan följs de upp så att alla som inte går nationellt program på gymnasiet hamnar rätt och får stöd utifrån sin situation.

Vårt mål är att staden ska ta ett helhetsansvar för utbildning och arbetsmarknad för de unga vuxna upp till 25 år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel