Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialbidragen rusar i höjden i Hallstahammar

Kostnaden för socialbidrag skenar i Hallstahammars kommun. Socialnämndens budget ser ut att överskridas med flera miljoner.

I Hallstahammars kommun har kostnaden för försörjningsstöd ökat med 46 procent första kvartalet 2010, jämfört med samma period förra året. Det visar statisik från Socialstyrelsen.

Totalt uppgick försörjningsstödet till knappt 5,4 miljoner kronor under årets första tre månader.

– Det är mycket. Det kan bland annat förklaras med den höga arbetslösheten och ett förändrat regelverk, det vill säga att man till exempel blir utförsäkrad på ett annat sätt nu än tidigare, säger socialchefen Cecilia Wassén.

Socialnämnden har budgeterat 10 miljoner kronor till försörjningsstöd för 2010. Nu ser kostnaden ut att bli 15 miljoner kronor.

– Även om det går utanför socialnämndens budgetramar så beräknas kostnaden rymmas inom hela kommunen. Det här är inte en fråga bara för socialnämnden, säger socialchefen Cecilia Wassén.

Men kommunalrådet Catarina Pettersson (S) har inga planer på att ge socialnämnden extrapengar för 2010.

– Nej, budgeten för 2010 var stram och det visar sig nu. Vi kommer dock att ge 2,5 miljoner extra till socialnämnden 2011, säger Catarina Petersson.

Även om det ser kärvt ut ekonomiskt för socialnämnden, så har kommunen vidtagit åtgärder för att minska den psykologiska press som det ofta innebär att vara utanför arbetsmarknaden.

– Arbetsmarkandsavdelningen har samordnats och effektiviserats sedan årsskiftet. Målet är att alla brukare ska erbjudas någon form av sysselsättning. Ingen mår bra av passivt försörjningsstöd, säger Cecilia Wassén.

I Surahammars kommun kostade försörjningsstödet under första kvartalet 2,3 miljoner kronor, vilket alltså är en minskning med 3 procent jämfört med samma period förra året.

Det låter bra, men siffran säger ingenting om maj och april. Faktum är att antalet beviljade försörjningsstöd har ökat konstant under året. Från 76 i januari till 103 i maj.

– Vi ligger värre till än i fjol, säger chefen för individ- och familjeomsorg, Eva-Lena Odeling.

Ändå finns det ljusglimtar. Den anstormning av arbetslösa studenter som kommunen fruktade, har uteblivet.

– Många av ungdomarna har fått sommarjobb, säger Eva-Lena Odeling.

Anlitandet av Communicare, som jobbar för att personer mellan 18 och 30 år ska hitta en lämplig sysselsättning, har visat sig var lyckosamt.

– De är duktiga på att få ut folk i sysselsättning eller i studier, säger Eva-Lena Odeling.

Hon framhåller också att kommunen är generös med trygghetsanställningar. En anställningsform, som riktar sig till personer som annars har det svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Visserligen betalar kommunen för denna anställningsform, men den största kostnaden står Arbetsförmedlingen för.

Eva-Lena Odeling ser också andra fördelar än rent ekonomiska.

– Det är viktigt för den enskilde att komma ut på arbetsmarknaden, i annat fall tappar man självförtroendet, säger hon.