Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialchef: ”Kritiken var väntad”

– Vi har jobbat på ett inte alltför rättssäkert sätt.

Staffan Jansson (S) är som ordförande i individ- och familjenämnden högsta ansvarig för det kritiserade barn- och ungdomskontoret.

– Vi måste nu analysera detta och komma med en åtgärdsplan. Jag har bett Socialstyrelsen om en ny granskning före nästa val.

Hur tänker du om kritiken? Att barn placeras i familjehem som inte är utredda och därför riskerar våld låter ju förskräckligt.

– Ja, det tycker jag också. Vi har brist på familjehem. Hade vi ett överskott skulle rättssäkerheten bli bättre.

Vilka är problemen på barn- och ungdomskontoret?

– Vi har ett högt tryck och en hög omsättning på personal. Det är ett tufft jobb. Vi har också många yngre barn som drabbas av våld i hemmet, även många yngre i missbruk. Det är mycket att göra, vilket inte får minska rättssäkerheten.

Agneta Lundin-Parskog, ansvarig för barn- och ungdomkontoret samt familjehemmen kommenterar kort:

– Kritiken var väntad. När det gäller familjehemmen har vi jobbat hårt det här året och kommer att fortsätta med det. En förklaring till problemen att hitta familjehem är att många barn som ska placeras har ganska stora svårigheter.