Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialchefer/Hyresgästföreningen: Fler hyresbostäder nu!

Det råder en skriande brist på hyresbostäder på flera håll i landet. Av den nyligen publicerade statistiken från Statistiska centralbyrån framgår att nybyggnaden av små hyresrätter minskat kraftigt sedan i början av 1990-talet och fortsätter att vara på en låg nivå.

Konsekvenserna av detta beskrivs bland annat i rapporten från Hyresgästföreningen kring ungas boende i storstadsregionerna. 248 000 unga vuxna vill ha en egen bostad just nu. För att tillgodose det behovet skulle det behövas 163 000 nya bostäder. Men de unga tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna, söka andrahandskontrakt eller bo ihop med kompisar.

Ett problem i sammanhanget, exempelvis i Västerås, är att det är svårt att få en samlad bild av hur bostadsbristen egentligen ser ut, då det inte finns någon offentlig bostads-förmedling. Visserligen finns det lediga hyresrätter i nybyggnation med höga hyreskostnader men efterfrågan på mindre lägenheter med ”normal” hyra är avsevärt större.

Bristen på bostäder drabbar inte bara ungdomar utan även par som vill separera, invandrade, människor på väg tillbaka in i samhället från en svår livssituation och de som är beroende av försörjningsstöd. Fler och fler tvingas vända sig till socialtjänsten. Men inte heller socialtjänsten kan uppbringa drägliga bostäder. Lösningarna blir av tillfällig karaktär, sociala bostadskontrakt i den mån det finns fastighetsägare som vill avvara lägenheter, vandrarhem eller camping-platser.

Bristen på en egen bostad manifesterar det som alla säger sig vilja motverka – utan-förskapet. Det är ovärdig behandling av människor ett välfärdssamhälle!

Regeringen har antagit mål för bostadskonsumtion där det står att det ska finnas

w valfrihet på bostadsmarknaderna,

w skäliga boendekostnader,

w goda förutsättningar för etablering på bostadsmarknaden,

w mångfald i boendet som tillgodosermänniskors olika behov, och

w integration i boendet.

Ska dessa mål kunna uppfyllas måste fler hyresrätter byggas! För att få fart på byggandet måste den ekonomiska orättvisan mellan boendeformerna åtgärdas. Hyresrätten missgynnas kraftigt av dagens skatteregler. En nybyggd hyreslägenhet är 2 000 kronor dyrare per månad än ett nybyggt småhus eller en bostadsrätt, enligt en rapport från Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna.

Samhället måste också andra sätt stimulera byggandet till exempel genom att förbättra konkurrensen inom byggbranschen och att göra plan- och bygglagen mer effektiv.

Vi efterlyser en avsevärt aktivare bostadspolitik än den som bedrivs för närvarande och en bostadspolitik som anger hur regeringens mål vad gäller bostadskonsumtion ska nås. Hyresrättens villkor måste förbättras radikalt med sikte på en bostadsmarknad som gynnar alla!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel