Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokrater: Barnfattigdom är allas angelägenhet

Nyligen presenterade Rädda Barnen ytterligare en rapport om barnfattigdom i Sverige. Det positiva i rapporten är hur bra många barn och deras familjer har det ekonomiskt. Så har det inte sett ut historiskt i Sverige.

Det smärtsamma i rapporten är de siffror som säger att klyftorna ökar. De rikaste 10 procenten av familjerna skulle kunna försörja upp till fyra andra familjer. I Västerås räknades 13 procent av barnfamiljerna som fattiga 2009, denna siffra har nu ökat och vi ligger över snittet. Detta resultat återfinns också i den lokala utredningen Har du inga gummistövlar?

Barn styr inte själva över sina liv utan de här siffrorna har sin grund i att Västerås har många fattiga vuxna. Vuxna som av olika skäl inte arbetar, kanske på grund av att deras utbildning inte matchar de lediga jobb som finns, på grund av att de blivit sjuka eller arbetslösa.

De trygghetsförsäkringar som ska se till att vi i tunga perioder kan leva ett värdigt liv har urholkats av den borgerliga regeringen. Möjligheten att studera har kraftigt försämrats, sjukförsäkringsreglerna slår mot de allra sjukaste, samtidigt är allt fler långtidsarbetslösa.

Irja Holtter och Anna Eriksson skriver på sidan 53 i sin utredning: ”Integrations-, sysselsättnings- och arbetsmarknadsåtgärder är det som direkt skulle kunna minska andelen ekonomiskt utsatta barn.”

Att investera i våra trygghetssystem och utbildningssystem är sålunda att investera i barnen. Rädda Barnens nationella studie visar att det finns ett samband mellan fattigdom och utbildningsresultat, möjligheten att få arbete och hälsa. Fattigdomen gör att man drabbas hårdare, vilket kan påverka hela livet om vi inte medvetet uppmärksammar och åtgärdar problemet.

När den borgerliga politiken får ett allt större genomslag nationellt så får kommunen kliva in och ta ansvar för att mildra effekterna. Utredarna lokalt slår fast att de mest effektiva åtgärderna är de generella som omfattar alla barn och inte pekar ut de ekonomiskt utsatta specifikt. De slår även fast att kommunen måste samordna sina insatser bättre.

För oss rödgröna så är bekämpandet av barnfattigdomen en högt prioriterad fråga och vi kommer att jobba målmedvetet med denna under mandatperioden. Samordningen mellan de olika nämnderna har redan börjat för att se till att åtgärderna vi vidtar får bästa effekt. Barnens bästa ska alltid beaktas. Något som redan är genomfört är att det går att få avgiftsbefrielse i Kulturskolan.

Vi vill se ett Västerås och ett Sverige där alla vuxna och barn kan känna trygghet över sin ekonomiska situation. Det är inte plånboken som ska avgöra om ditt barn kan följa med på skolutflykten eller inte!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel