Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokrater: Dags att sluta skylla ifrån sig

Moderaterna Sverre Royen Linton och Mikael Andersson Elfgren utbrister i en lovsång till den borgerliga regeringen i allmänhet och Anders Borg i synnerhet. De menar att regeringen på ett kraftfullt sätt fört Sverige genom en global finanskris.

Att den ekonomiska situationen för landet i allmänhet är god är måhända sant. Men vi uppmanar de moderata debattörerna att stanna upp, ta ett djupt andetag och fundera över vad deras egen regering gjort för unga på arbetsmarknaden.

Debattörerna hävdar att turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las, sätter stopp för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. TCO-juristen Samuel Engblom visade däremot här om året på siffror från Statistiska centralbyrån som säger att en bråkdel, en av 40 ungdomar, har förlorat jobbet på grund av turordningsreglerna. Statistiken visar också att den som förlorat sitt jobb snabbt hittar ett annat.

Det är dags att sluta skylla ifrån sig och se vad den egna borgerliga politiken gjort för ungas möjlighet att få jobb:

w Regeringen har skapat ett aktivitetsförbud för unga under 25 år. Arbetsförmedlingen får inte stötta i att hitta en praktikplats förrän du varit passivt arbetslös i tre månader.

w Regeringen har kraftigt skurit ner arbetsförmedlingens möjligheter att erbjuda påbyggnadsutbildningar för att den som förlorat sitt jobb ska kunna söka ett nytt.

w Regeringen struntar i att satsa på utbildning i bristyrken. Småföretagsbarometern 2010 visade att många företag vill anställa fler men att det är personer med rätt kompetens som saknas.

Allvarliga brister i arbetsmarknadspolitiken har skapat återvändsgränder för unga. Det är brister som med politisk vilja och beslut skulle kunna ändras. Men den moderata viljan och beslutskompetensen saknas. Det är ett borgerligt svek mot alla unga som är redo att jobba.

Avslutningsvis, debattörerna har en förkärlek för tågmetaforer: ekonomin sägs gå som tåget och unga riskerar att lämnas kvar på perrongen. I en tid när en tredjedel av alla tåg från Västerås är försenade eller inställda är det liknelser som faller platt.

Att hävda att såväl den borgerliga jobbpolitiken och infrastrukturpolitiken har spårat ur vore inte fel, men det var antagligen inte så debattörerna menade.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel