Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokrater i Surahammar: Vi tror på kommunens framtid

De senaste veckorna har Alliansen i Surahammar försökt sprida budskapet att Surahammars kommun är på ekonomiskt obestånd och måste tas omhand av någon annan.

Surahammars kommun har under 2000-talet varje år redovisat ett ekonomiskt överskott. Detta har krävt ett omsorgsfullt budgetarbete men vi har inte behövt sänka vår ambitionsnivå inom kärnverksamheterna skola och omsorg. Inför budgeten 2012 har vi, liksom många andra kommuner, tvingats anpassa utgifterna till de ekonomiska förutsättningarna. Delar av detta kommer att påverka våra kärnverksamheter men det är vår absoluta övertygelse att vi fortfarande kommer att bedriva vård och skola av hög kvalitet.

Alliansen yrkade på återremiss för att vi socialdemokrater ska beakta deras sparförslag, samtidigt som de själva medger att deras förslag inte påverkar driftbudgeten för 2012 nämnvärt.

Deras första besparingskrav är ett totalt investeringsstopp. En investering påverkar i regel inte driftbudgeten förrän året efter och därför blir det ingen besparing under 2012 genom att införa ett investeringsstopp. Investeringsbudgeten kommer att beslutas i januari och vi kommer, enligt tidigare planer, att föreslå en lägre investeringstakt under ett antal år för att plana ut de stora investeringar vi gjort under de två senaste åren.

Vi fortsätter den satsning på datorer till skolan som vi påbörjat, en investering som vi gör under tre år. Vi kommer att prioritera byggandet av boenden för funktionshindrade och fler platser inom äldreomsorgen de närmaste åren.

Alliansens andra förslag är minskade kostnader för gymnasie- och vuxenutbildning som redan är inräknade i budgetförslaget och inte kan sparas två gånger.

Deras tredje förslag är att införa anställningsstopp, vilket skulle medföra värre konsekvenser för verksamheterna än vårt besparingsförslag. Det skulle innebära att vi avsäger oss det politiska ansvaret och låter slumpen avgöra var personalminskningarna kommer att ske. De arbetsplatser där personal blir föräldralediga, sjuka eller slutar sin anställning får klara sig utan nya arbetskamrater. Självklart ska, som vanligt, alla anställningar prövas noggrant men ett anställningsstopp är inte genomförbart.

Ytterligare ett förslag är att sälja kommunala bolag, vilket är en lång process som inte påverkar nästa års budget.

Det sista förslaget är att vi ska samarbeta mer med Västerås. Vi har redan en bra samverkan inom många områden med Västerås och andra kommuner, i stort och smått. Vår strävan att samarbeta med andra inom områden där vi kan bli effektivare kommer att fortsätta, men vilka besparingar vi därmed kommer att göra är svårt att förutse och läggs därför inte in kommande budget.

Sammanfattningsvis konstaterar vi att Alliansens förslag till driftsbudget för 2012 är underfinansierat (vilket strider mot lagen), hafsigt ihopkommet och föga genomtänkt. Det visar mer på en trött och fantasilös allians än på det verkliga läget.

De borgerliga ägnar sig åt obstruktion i stället för konstruktiv opposition.

Det är bara att beklaga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel