Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokrater: Låt idrotts- och föreningslivet få en egen nämnd

Ett rikt och mångsidigt idrotts- och föreningsliv är en stor tillgång för Västerås. Det är bra för barnen och ungdomarna och det är bra för folkhälsan. Ideella krafter gör stora insatser i idrotts- och föreningslivet. För oss socialdemokrater är det självklart att se det ideella arbetet som en viktigt del i samhällslivet.

Det var också därför som vi exempelvis drev fram omdaningen av Rocklundaområdet under åren 2003–2006. Detsamma gäller en successiv utbyggnad med konstgräsplaner.

Tyvärr har den nuvarande borgerliga majoriteten inte haft samma positiva grundsyn på idrotts- och föreningslivet. Här är några exempel på vad som hänt sedan 2006 års val:

* Idrotten flyttades från teknik- och idrottsnämnden till kulturnämnden. Milt sagt var det inte lyckat vare sig för idrotts- och föreningslivet eller kulturen.

* Hyrorna som idrottsrörelsen ska betala har höjts, ibland avsevärt och kännbart, för flera anläggningar. Samtidigt har föreningsbidragen legat kvar på samma nivå. I praktiken har barn och ungdomar fått sämre möjligheter att idrotta.

* Den borgerliga majoritetens kommunikation med idrottsrörelsen har varit ojämn. Västerås friidrott är ett exempel. 2008 fick ledande moderater information om friidrottens ekonomiska bekymmer. Inte förrän medierna uppmärksammade saken började majoriteten intressera sig för frågan. Och problemet är fortfarande inte löst.

Vi socialdemokrater vill ha en regelbunden kontakt och dialog med idrottsrörelsen. I en samverkan mellan staden och idrotts- och föreningslivet vill vi bidra till att ge klubbar och föreningar goda förutsättningar. Västerås kan återigen bli en idrottsstad att räkna med.

Därför kommer vi att arbeta för att idrotts- och föreningslivet får en egen nämnd. Det samma gäller förstås för kulturen. På det sättet tror vi att dessa frågor ska synas och höras bättre i stadens organisation.

Vi kommer också att utreda föreningsstödet med syfte att höja det. Hur mycket mera pengar det kan handla om går dock inte att säga nu. I likhet med alla andra kommuner står vår stad inför stora ekonomiska påfrestningar, främst med sviktande intäkter, under flera år framöver.

Utredningen kommer även att se över hur föreningsstödet bör vara konstruerat. Självfallet kommer översynen att göras i samklang med idrotts- och föreningslivet.

Det finns också ett antal lokalfrågor som måste ses över. Det är positivt att Hakonhallen har kommit till, men Hakonhallen ersätter bara en del av de lokaler som försvunnit. Därför vill utreda lokalbehovet åren framöver i samråd med idrottsrörelsen.

Det vi vill göra finansierar vi med gemensamma skattemedel. Goda förutsättningar för idrotts- och föreningslivet är viktigare än att sänka kommunalskatten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel