Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna undviker att utmana de breda grupperna med högre skatter. I stället ska bara ”de rika” få högre skatt.

Regeringen ser ut att med ett nödrop få igenom hela budgeten. Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt har redan tappat tempo och trasslat till det för sig.

Nu har alla oppositionspartier presenterat sina alternativ till regeringens budget. Det märks att det rödgröna samarbetet är upplöst.

Miljöpartiet lägger åter förslag om miljöskatter som ska ge pengar till en hel del andra reformer. Småföretagande lyfts fram, men näringslivet får även höjda skatter.

Vänsterpartiet vill höja skatterna för många och bara sänka dem för arbetslösa och sjuka. Till skillnad från de andra två rödgröna partierna accepterar Vänsterpartiet inte budgetramarna utan tycker att det finns mer pengar att spendera.

Socialdemokraterna försöker komma bort från bilden av ”bidragspartiet”. Där finns mycket tal och en del extrapengar till utbildning och investeringar som sätt att minska arbetslösheten och komma närmare full sysselsättning.

I flera frågor har Socialdemokraterna anpassat sin politik till regeringen. Rutavdraget för hemtjänster accepteras i stora drag, medan partiledaren Håkan Juholt lät mer skeptisk till rotavdraget för underhåll. Tidigare var det tvärtom, Socialdemokraterna var helt emot rut och drev rot som något viktigt under dåliga tider.

Där fanns inga förslag om fastighetsskatt. Socialdemokraterna tänker inte driva frågan så länge de inte har stöd av borgerliga partier. Taktiskt nog klokt, men i sak tveksamt. På sikt lär någon form av löpande fastighetsskatt behövas för att klara kraven på att finansiera välfärdsstaten med skatter som inte försvårar ekonomisk tillväxt.

Skatten för pensionärer sänks, men inte med särskilt mycket. Jobbskatteavdraget minskas, men bara för dem som har riktigt höga inkomster. Taket i a-kassan höjs medan avgifterna sänks, men med något mindre än vad Socialdemokraterna föreslog förra året.

Förslag som återkommer är kilometerskatt för lastbilar (om än med annat namn), fri entré på statliga museer, och att ta bort de lägre arbetsgivaravgifterna för alla unga.

Socialdemokraterna undviker att utmana de breda grupperna med högre skatter. I stället ska bara ”de rika ” få högre skatt. Men genom att behålla värnskatten och samtidigt skala ned jobbskatteavdraget för höginkomsttagare blir den sammanlagda skatten på inkomstökningar orimligt hög för de berörda.

På sikt blir det svårt att klara välfärden utan att åtminstone något höja avgifterna för olika tjänster. Därför är det kortsynt av Socialdemokraterna att säga nej till att justera gränsen för högkostnadsskyddet i sjukvården och att vilja införa fri entré för statliga museer.

Inget oppositionsparti har med sänkt restaurangmoms i sina budgetalternativ. Därmed skulle regeringen riskera att förlora sitt viktigaste reformförslag genom ”kryphålet” i budgetlagen. Nu verkar det som Miljöpartiet ändå inte kommer att rösta nej, för att De gröna på sikt vill ha lägre moms på restaurangtjänster. Bra för regeringen, men agerandet framstår som lite för ”smart”. Miljöpartiet får mer pengar att spendera på annat i sitt eget förslag, men ser ändå till att sänkningen inte stoppas.

Socialdemokraternas alternativ ligger i det stora hela inte så långt från regeringens budgetförslag. Här är det mest anmärkningsvärda att partiledningen trasslade till det för sig och fick backa. Håkan Juholt har fått en allt annat än flygande start som partiledare.