Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Socialdemokraternas egen politik behöver ha betydligt mer stadga än i dag"

Socialdemokraterna trasslar in sig om den militära insatsen i Libyen. Det är inte första gången den nya ledningen har visat brist på fingertoppskänsla och fått backa.

I går kom ännu ett utspel från Socialdemokraterna om insatsen i Libyen. Först var Socialdemokraterna pådrivande för att stoppa överste Gadaffi, där Sverige skulle kunna delta i en militär insats. Sedan drev Socialdemokraterna tillsammans med andra oppositionspartier igenom att svenska plan enbart fick bevaka luftrummet, inte angripa mål på marken. Därefter tyckte Socialdemokraterna att den svenska insatsen skulle avslutas efter tre månader, oavsett hur läget i Libyen var.

Den inställningen fick intern kritik som ett avsteg från Socialdemokraternas traditionella stöd till av FN beslutade insatser. I går var det dags för ännu en ståndpunkt, som presenterades i ett inlägg i Dagens Nyheter. Nu är Socialdemokraterna med på fortsatta militära insatser om behovet finns. Men Gripenplanen ska dras bort, framtida militära insatser kan i stället vara marina stridskrafter. Därutöver vill Socialdemokraterna också öka de humanitära insatserna i Libyen.

Det är bra att Socialdemokraterna åter står bakom FN-insatsen och inte ensidigt sätter en tidsgräns för när den ska avslutas. Däremot är det osannolikt att en svensk insats med flottan vore bättre än med flygplan. Förslaget må ena Socialdemokraterna, men det borde vara en fråga för FN att avgöra vilka svenska vapenslag som bör ingå.

Det börjar bli ett besvärande mönster att den nya S-ledningen kommer med uppmärksammade utspel, som den sedan får ligga lågt med eller backa ifrån.

Libyenexemplet är det tydligaste men inte enda exemplet. Håkan Juholt gjorde också utspel om att Socialdemokraterna och de fackliga organisationerna borde diskutera förändringar i den breda pensionsöverenskommelsen. Men varken TCO eller Saco var intresserade av att diskutera med bara ett politiskt parti, så Juholt fick slå till reträtt.

När utbildningsminister Jan Björklund ville skriva in ogiltig frånvaro i betygen var Juholt snabbt ute med att kategoriskt säga nej. Det finns invändningar mot regeringens förslag, men Juholts svepande formuleringar öppnade för kritik om att Socialdemokraterna inte har övergivit ”flumskolan”.

Håkan Juholt har också haft svepande åsikter om friskolor och skatterna, utan att efteråt kunna följa upp med konkreta förslag. Partisekreteraren Karin Jämtin var för sin del ute och föreslog en heldag med muslimska förtecken. Det fick kritik från olika håll och Jämtin backade.

Därutöver frossar kvällstidningarna i en kommande bok av Thomas Bodström (S). Han ska där vara starkt kritisk mot Juholts världsbild och metoder. Han varnar för framtida falangstrider inom partiet och menar att Juholt genom en kupp drev bort Mona Sahlin från partiledarposten.

Socialdemokraterna gjorde ett hyfsat omval i Västra Götaland och ett bra i Örebro. Juholt och Socialdemokraterna kan också gynnas av att regeringen får kritik för sina arbetsmarknads- och sjukförsäkringsreformer.

Men när nästa val närmar sig kommer Socialdemokraternas egen politik att granskas hårdare. Då behöver den ha betydligt mer stadga än i dag. Inom utrikespolitiken och EU-frågor gäller detta redan i dag, då Socialdemokraterna ofta blir vågmästare.