Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialen glömde läsa mejl under ett år

Socialkontor Barn och ungdom glömde att läsa mejlen under nästan ett helt år.

– Ett 50-tal ärenden blev liggande, bland annat 20 anmälningar om barn som far illa. Västerås. Det var när socialtjänsten omorganiserades för något år sedan som de enskilda socialkontoren beslöt att behålla sina egna mejladresser.

Det fungerade vid alla socialkontor utom ett. Vid kontoret för Barn- och ungdom glömdes mejlkontot bort och man brydde sig aldrig om att ens låsa upp det. Totalt blev ett hundra-tal mejl olästa, under tiden mars 2013 till februari 2014. Merparten är reklam och allmänna utskick. Men det finns även mejl av allvarligare art, säger Eva Sahlén, direktör vid Sociala nämndernas förvaltning.

Bland annat ett 20-tal orosanmälningar om barn som far illa. Flera av dem hade skickats in flera gånger. I några fall hade syskon slagit larm. Det fanns även ett tiotal biståndsansökningar, vissa av akut karaktär.

Kommunen gjorde en så kallad lex Sarah-anmälan. Inspektionen för Vård och omsorg, konstaterar att felet är allvarligt. I varje enskilt fall förelåg ”en risk för allvarliga missförhållanden”, skriver inspektionen.

Eva Sahlén menar att det är svårt att säga något om konsekvenserna för individerna som sökt hjälp. Flertalet ärenden har utretts i efterhand.