Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialsekreterare: Hur ska socialtjänsten nå fram utan uppsökare?

Annons

På ett personalmöte tidigare i veckan fick vi på Enheten för vuxna med missbruk veta att politikerna i Individ- och Familjenämnden har beslutat att som en besparingsåtgärd inte längre ha någon uppsökare i kommunen.

En uppsökare är en person som arbetar förebyggande och relationsskapande ute på fältet för att nå fram till personer som är i behov av information och stöd från kommunen. Målgruppen som uppsökaren träffar är hemlösa personer med psykisk ohälsa, ibland i kombination med en missbruksproblematik.

Målgruppen som uppsökaren träffar är hemlösa personer med psykisk ohälsa, ibland i kombination med en missbruksproblematik.

Med andra ord en av de mest marginaliserade och socialt utsatta målgrupperna vi har i Västerås. Ofta har de här personerna dåliga erfarenheter av kontakter med myndigheter och låg tilltro till att någon skulle vilja lyssna på deras livshistoria om de letade rätt på socialkontoret själva.

Enligt socialtjänstlagen 3 Kap 1 och 4 §§ ska socialnämnden genom uppsökande verksamhet och på annat sätt främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden. I den uppsökande verksamheten ska socialnämnden upplysa om socialtjänsten och erbjuda grupper och enskilda sin hjälp.

Uppsökaren är och har för många varit vägen in till socialtjänsten, uppsökaren rör sig i miljöer där de mest utsatta vistas. Uppsökaren är också en länk för frivilligorganisationer som Stadsmission att hålla kontakt med myndigheten.

Västerås Stads enda uppsökare Catharina kommer inte få jobba kvar från och med april. Dessförinnan är det Ove som cyklat och trampat gata upp och gata ned året runt i Västerås för att nå ut och för att vara bron mellan människan och myndigheten.

Västerås Stads enda uppsökare Catharina kommer inte få jobba kvar från och med april.

En stor del av uppdraget är även att förhindra att individer marginaliseras ytterligare genom att hjälpa människor att ha aktuell legitimation, bankkort och kontakt med nödvändiga instanser och myndigheter.

Detta har Ove gjort i över 15 år, han har byggt upp ett förtroende till socialtjänsten som nu tyvärr kommer behöva få stå på egna ben. De personer vi kommer träffa hädanefter är de som själva har förmågan att söka upp oss. Vi vet att personer som har rätt till bistånd från socialtjänsten nu riskerar att inte nå fram.

Västerås Stad gör en stor satsning på fältande socialsekreterare som riktar sig till målgruppen 15-25 år. Vi som skriver detta arbetar med personer från 25 år och uppåt.

Vi ser att det kommer få stora konsekvenser att man inte bryr sig om de något äldre kommuninvånarna och tycker det är uppseendeväckande att en stad av Västerås storlek kommer att sakna den uppsökande funktionen.

Vi ser att det kommer få stora konsekvenser att man inte bryr sig om de något äldre kommuninvånarna

Handlar det om att dessa människor helt enkelt inte ska prioriteras för att få rätt information och stöd? Det här är inte en homogen grupp utan består av unika individer som haft olika förutsättningar och bakgrund i livet men med samma behov av trygghet som alla andra.

Vi skriver detta i sorg och frustration. Vi känner oss maktlösa och ledsna över beslutet att låta tjänsten uppsökare gå ur tiden, för den har vi verkligen känt stolthet över på Enheten för vuxna med missbruk.

Vi vill också rikta vårt varmaste, käraste tack till Ove som nu gått i pension. Tack för allt du gjort och för att du dagligen påmint oss ”kontorsråttor” om hur verkligheten ser ut!

Tar Västerås Stad sitt ansvar gentemot den här målgruppen och hur ska vi nu nå fram?

Lina Lundström

Jenny Hedström

socialsekreterare på Enheten för vuxna med missbruk

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons