Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänsten får dubbelkritik för felhantering

Socialen i Västerås har felaktigt nekat juridiska ombud att medverka vid möten och ta del av känslig information.

Annons

I samband med en vårdnadstvist ville barnets mamma ha med sig ett ombud till mötet på socialkontoret. Handläggaren på socialkontoret skickade då en förfrågan till barnets pappa om han tyckte det var okej, vilket han inte gjorde.

Socialsekreteraren meddelade då mamman, med hänvisning till pappans nekande svar, att hon inte kunde tillåta ombudets insyn i ärendet.

Ett liknande fall inträffade förra året, även det på Socialkontor barn och ungdom. JO riktar nu kritik mot socialtjänsten i Västerås för att de upprepade gånger hanterat frågan på ett felaktigt sätt.

JO framhåller att ett ombud i enlighet med förvaltningslagen precis som huvudmannen har rätt att delta i möten och ta del av information som omfamnas av sekretess.

Att ombudet i dessa fall saknat juridiska kunskaper har enligt JO ingen betydelse. Om ett ombud visar sig olämplig för uppgiften, kan han eller hon avvisas av myndigheten. Något sådant var det däremot inte tal om här.

Socialtjänsten ska nu se över sina rutiner.

– Vi behöver gå igenom detta med våra statsjurister så att vi hanterar detta korrekt framöver, säger Minna Vaattovaara, avdelningschef på Socialkontor barn och ungdom.