Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sockerberoende är en kronisk sjukdom

Beroendespecialisten Bitten Jonsson lär sina patienter att sockerberoende är en kronisk sjukdom och att socker och mjöl fungerar som en psykoaktiv drog på hjärnan. Fetmaoperationer ser hon ingen mening med, och säger att det finns ingen quick fix mot sockerberoende.

Annons
Kan du ta bara en bit? En del blir alkoholister medan andra kan sluta dricka efter några glas vin. En del nöjer sig med ett par bitar choklad, medan andra inte kan sluta äta. I båda fallen är det en livslång kamp. Det menar Bitten Jonsson, beroendespecialist och före detta alkoholist och sockermissbrukare.

– Behandlingen är livslång. Det går inte att ta lite heroin på lördagar, det fattar vilken människa som helst, det är likadant med socker, säger hon.

Bitten Jonsson är legitimerad sjuksköterska och addictionspecialist och har under 23 års tid hjälpt människor med sockerberoende, efter att hon först fått hjälp i USA att komma över sitt eget sockermissbruk.

– Jag hävdar att socker- och mjölberoende är det svåraste beroendet. Jag är själv alkoholist och det är inte lätt att komma över det, men när du väl kommit över suget, så behöver du inte alkohol. Men du exponeras för socker och mjöl överallt. På jobbet, ute på restauranger och hos kompisar.

Hon förklarar att en person som är sockerkänslig har ett belöningssystem som är mer lättretat än hos person som inte är det, en så kallad ”normie”. En ”normie” väljer hellre ett äpple än en chokladbit.

– Tittar ”en normie” på choklad reagerar hjärnan inte så mycket, men det händer jättemycket i min hjärna, säger Bitten Jonsson.

Hon uppskattar snabbt att åtminstone 15 procent av de som söker sig till henne har gjort en fetmaoperation och har stora problem efteråt.

– Men de flesta kommer innan de gör operationen som tur är, säger hon.

Hur tänker du kring operationerna?

–Det säger sig självt att skära av ett friskt organ inte gör något åt belöningscentrum i hjärnan. Det är belöningscentrum i reptilhjärnan som styr dig, det tar över däggdjurshjärnan. Det kan du inte kontrollera.

Hon berättar att i USA utvecklar 30 procent av gastric bypass-opererade alkoholberoende. Och 30 procent går upp i vikt igen efter operationen.

Läkarna hävdar att mycket av det du säger inte stämmer?

– De är väl inte läskunniga, det finns litteratur att läsa i dag. Vad har de för rätt att vara ignoranta? De förlorar patienter, och det är mycket business i magoperationer och olika preparat.

Många som är beroende av en substans är deprimerade och har ångest och de med sockerberoende vet om att de äter fel men vill inte erkänna det menar Bitten.

– Det är samma sak som med alkoholister och narkomaner. Man är inte beredd att släppa drogen, det kallas för patologisk förnekelse.

Många tror att de äter för att de har ångest och depression men oftast är de känslorna skapade av drogen.

– Av 99 av 100 som har depression så har den kommit när du drogat i flera år. Och ångest kommer på grund av substansbrister orsakade av missbruket. Om man är drogberoende, ta bort drogen först, du kan aldrig lösa några problem så länge du drogar.

Varför är det så många som inte accepterar att ett sockerberoende finns?

– Bantningsindustrin omsätter mer än olje- och krigsindustrin, säger Bitten.

Bitten Jonsson.
Annons