Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia ska utbilda framtidens ryttare

”Titta upp och rid fram” och ”Du måste bära dina armar”. Så lyder några av träningsinstruktionerna till eleverna på biträdande ridinstruktörsutbildningen i Strömsholm.

Elva elever från hela Sverige deltar i den sex veckor långa utbildningen på Ridsportens Folkhögskola. Samtliga har erfarenhet av ridskoleverksamhet.

– Alla här har ganska mycket erfarenhet för det ställer vi krav på. De flesta har i huvudsak arbetat på ridskola innan och de måste ha gjort yrkesprov för hästskötare, säger ridläraren Agneta Aronsson.

Eleverna tränar dels på att hålla undervisning för varandra för att få en inblick i hur de ska lägga upp och planera inför undervisning. Sedan får de även färdighetsträning när de tränar sin egen ridning.

– De ska träna på hopphinder som är en och tio i höjd. Vi ger dem tips om hur de får hästar att jobba på bästa sätt. Till exempel hur de ska sitta i sadeln och vad de ska ha för tempo när de rider, säger ridläraren Åsa Steninger.

Under utbildningens praktiska moment är eleverna indelade i två grupper där den ena tränar dressyr och den andra tränar hoppning. De första dagarna provrider eleverna olika hästar. Sedan bestämmer Agneta och Åsa vem som får rida vilken häst under resten av utbildningen.

– Vi vet ungefär hur de rider och vi känner hästarna väl. Det är viktigt att hästen trivs och angeläget att eleverna klarar av att sitta på olika hästar, säger Agneta Aronsson.

Vid kursens slut är eleverna biträdande ridisntruktör nivå ett. Med godkänd kurs och ett godkänt yrkesprov, som också ingår i utbildningen, blir man av Ridsporförbundet godkänd som Svensk Ridlärare nivå 1.

– Det innebär till exempel att de har hästkunskapsfärdigheter och viss pedagogisk utbildning. Att de kan hjärt-lungräddning och kan undervisa. På den nivå de hoppar nu ska de kunna undervisa, säger Åsa Steninger.

Agneta Aronssons förhoppning med utbildningen är att eleverna kommer ut på landets ridskolor för att lära ut. Hon ser nämligen ett stort behov av ridinstruktörer.

– Vi har en väldigt gedigen ridverksamhet i vårt land. Vi har många ridskolor och det ger möjlighet för många att utöva ridning och då behövs det ridinstruktörer, säger hon.

En av deltagarna är 24-åriga Sofia Fredriksson från Ludvika. Hon har ridit sedan hon var sex år. Som 16-åring började hon arbeta som stallvärd på ett stall i Ludvika. Sedan blev hon fast anställd och har sedan fem år tillbaka arbetat som ridinstruktör. Men hennes chefer tyckte hon skulle vidareutbilda sig och därför hamnade hon på instruktörsutbildningen i Strömsholm.

– Så länge jag tycker det är roligt vill jag hålla på med det. Jag älskar barn och hästar så det är perfekt att sätta ihop, säger hon.

Sofia berättar att hon redan efter några dagar på utbildningen har utvecklats mycket. Framför allt i den egna ridningen. Hennes förhoppning är att hon vid utbildningens slut har fått lära sig allting från början, men då mer ingående.

– Jag hoppas dels på att få utveckla min egen ridning och bli säkrare på att ha lektioner och få inspiration. Det är många som jobbat med det här länge och alla jobbar på olika sätt så man får med sig mycket hem, säger hon.