Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solcellsparkens första år en succé

Tre anställda har blivit 11. Omsättningen har fördubblats. Solcellsparken intill E 18, öster om Västerås, har blivit en stor succé för Västeråsföretaget Kraftpojkarna.

västerås. För ganska precis ett år sedan invigdes solcellsparken.Kraftpojkarnas 21-miljonersinvestering kunde börja producera elkraft på allvar.

Målet med anläggningen, den största i sitt slag i Skandinavien, var att producera 1,2 miljoner kilowattimmar på årsbasis. Med facit i hand blev det 1,1 miljoner kilo-wattimmar.

– Vi hade lite inkörningsproblem i början med att växelriktarna, som gör om likström till växelström, gick varma. Men det är åtgärdat nu, förklarar Tommy Dahlström, en av delägarna i Kraftpojkarna.

Förutsättningarna under premiäråret var heller inte de allra bästa. En dålig solmånad som september blev extremt dålig med bara fem soltimmar.

– Med tanke på motgångarna får vi vara mer än nöjda, summerar Tommy Dahlström.

Kraftpojkarna har tecknat ett 15-årigt avtal med Mälarenergi om leverans av el. Mälarenergi har i sin tur öppnat upp för sina kunder att köpa specifik solcellsproducerad el.

Intresset för anläggningen har varit stor under premiäråret.

– Vi har nästa inte behövt lagt en krona på marknadsföring utan parken har ”sålt sig själv”, mycket tack vare läget intill E 18, säger Christian Tapper, en annan av del-ägarna i Kraftpojkarna.

Emellanåt har trycket från intresserade, som vill se parken på nära håll, varit så stort att Kraftpojkarna tagit hjälp av Energirådgivarna i Västerås för visningar.

Bland en rad prominenta gäster som fått en inblick i solcellsparken märks en polsk delegation med vice premiärministern Waldemar Pawlak i spetsen.

– Vi får förfrågningar hela tiden, konstaterar Christian Tapper.

Han ansvarar för Kraftpojkarnas försäljning och ser en gigantisk potential i solcellsproducerad el:

– Du har direkt 6 procents avkastning på satsat kapital i en solcellsanläggning. Inom 12-13 år är din investering betald, konstaterar han, och tillägger att solcellerna i sig har en driftgaranti på 25 år.

På bara ett år har bolaget fördubblat omsättningen medan antalet anställda nära nog fyrdubblats.

Under 2015 spår Christian Tapper att omsättningen fördubblas ytterligare en gång till.

– Målet är 70 miljoner kronor, säger han, och motiverar detta med beräkningar som säger att det finns 660 miljoner kvadratmeter södervända tak i landet.

– Alla dessa är potientiellt kunder till oss.

Var kommer ni att bygga nästa solcellspark av större format?

– I Köping eller Falun, avslöjar Christian Tapper.