Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solskenet torkar ut åkerns gröda

Många njuter av solen, men lantbrukarna börjar bli oroade. Just nu blir åkrar och vallar svedda.

Annons

– Vi vill ha fukt till både vallar och spannmål. Det är väldigt torrt ute i backarna, och betet börjar bli dåligt på sina håll, säger lantbrukaren Lars-Erik Alm i Lillhärad.

Från gårdsfönstret ser han hur spannmålen på åkrarna badar i solsken. Värst är det för kornet. Även om kornåkern ännu ser grön ut så lider kornet av solen.

– Just nu är det en viktig period i kornets utveckling. Om torkan fortsätter blir det kanske inte katastrof, men kvaliteten på spannmålen blir sämre och skörden dålig. Vetet och havren klarar sig lite bättre, även om inte heller de klarar mycket mer torka.

Eventuella små och kortvariga regnskurar hjälper inte mycket. Det behövs en riktig rotblöta.

Kan torkan bero på effekter av växthuseffekten?

– Det vet jag inte. Jag har inte statistik, men jag har märkt att de olika vädertyperna är mer långvariga. Om vi får regn så får vi mycket regn, och om vi får torka blir den också långvarig. Om det har med någon växthuseffekt att göra är svårt att säga. Jag hoppas verkligen inte det.