Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solsvedda hundar vanligare

In i skuggan, på med kläder, i sista hand smörj med solkräm. Råd för - människans bästa vän.

Rebecca Berg som är veterinär på Regiondjursjukhuset Strömsholm vet att hon och hennes kollegor kommer att få ta emot hundar som fått värmeslag i sommar.

- Det är för det mesta mycket välinformerade djurägare som lämnar sina hundar i bilen, säger Rebecca Berg.

- Men, de där tio minutrarna som man "bara" ska springa ett ärende blir lätt en halvtimme.

En bil som står i skuggan när det är 20 grader varmt ute värms snabbt upp under en halvtimme. Det hjälper inte att rutorna är lite nedvevade. Temperaturen kan höjas upp till 47 grader.

Ställ istället bilen i solen när det är 20 grader ute. Då blir bilen 57 grader varm under samma tidsrymd.

- Hundar kan ju inte svettas på samma sätt som människor, de gör sig främst av med värme genom att flåsa. Flåsningarna fungerar mest effektivt om luften runtomkring är svalare än hunden, annars stjäl det vätska från hunden och leder till uttorkning, säger Rebecca Berg.

Flåsar hunden, verkar stressad och orolig eller om den försöker söka skugga i bilen kan det vara tecken på överhettning.

- Det bästa är att svalka av hunden med kallt vatten. Även om djuret piggar på sig är det klokt att låta en veterinär kontrollera att inre organ fungerar som de ska. På hundar kan alla organ inklusive lungor, lever och njure förlora funktion vid värmeslag.

Om hunden börjar vingla och krampa är det riktigt bråttom.

- Tyvärr är det väldigt vanligt med värmeslag.

Ett andra hälsoproblem som ökar bland hundar är solsveda, och som en följd av det hudcancer.

Hundar med vit päls är känsligare än djur med mörkare och tätare päls. Ställen där pälsen är extra tunn som på nos, öron, mage och pung är risken för att djuret bränner sig störst.

- Det blir som hos oss, röd hud som kan bli till brännskador, säger Rebecca Berg.

- Jag tycker man ska lägga promenader på svala kvällar och morgnar med kort kisspromenad mitt på dagen. Hundar söker sig till skugga, låt dom vara där.

Men om man måste ha hunden med då?

- Man kan sätta på ett tunt och lätt täcke. Det finns speciella solprodukter för hundar och katter, men det skulle jag ta i sista hand. Det är nog inte bra om de slickar i sig för mycket.