Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solveig Ingemarsson (S): Bostaden – politikens ansvar

Göran Landerdahls tolkning av mina åsikter i bostadsfrågor blir inte mer sanna trots att han i bästa åklagarstil tar i av bara sjutton.

1. Mimer har de senaste 20 åren inte dominerat Västerås bostadsmarknad.

2. Bostadsrätter uppförs inte enbart på områden där Mimer inte vill bygga.

3. Villaboenden är inte suspekta – inte ens ur socialdemokratisk synvinkel. I till exempel miljonprogrammet ingick byggandet av alla typer av upplåtelseformer. Jag bor själv sedan 1973 i ett miljonprogramhus med äganderätt. Socialdemokraterna har aldrig någonsin förbjudit någon att köpa bostadsrätt eller eget hus.

4. Socialdemokraterna har under de senaste mandatperioderna i Västerås strävat efter att det ska finnas en tredjedel av hyresrätter, en tredjedel bostadsrätter och en tredjedel av fristående hus – helst inom varje stadsdel. Försök inte att påstå något annat!

Att Landerdahl inte kan historiken kring svensk bostadspolitik är mycket avslöjande i hans debattartikel.

Inför valet 2006 lovade flera företrädare för Alliansen billiga ungdomsbostäder. Var finns dessa bostäder i dag? I stället har man genom utförsäljning av hyresrätter försvårat för ungdomar att hyra en lägenhet till en vettig kostnad – under en period då de unga ännu inte hunnit bygga upp ett eget kapital eller hunnit få ett fast jobb, och där låginkomsttagare och arbetslösa får svårigheter med snabba förflyttningar i sökandet efter arbete på annan ort. Alliansen har under sina år vid makten målmedvetet tagit bort produktionsstödet för bostadsbyggandet och avlövat lagstiftningen på det bostadspolitiska området.

Landerdahl må anklaga mig för ”nostalgi” om han vill. Men jag undrar om inte ordet slår tillbaka på honom själv med tanke på dagens allianspolitik. Särskilt om man ser till tiden före allmännyttans skapande, då klasskillnaderna och segregationen var ännu större än vad den varit den senare delen av 1900-talet.

Historien visar nämligen att bostadsfrågan inte bara kan vara marknadens ansvar – inte om man vill upprätthålla principen om bostaden som en social rättighet. Socialdemokraterna efterlyser en bostadspolitik som tar ansvar för bostadssituationen i landet.

De åtgärder som presenterats av dagens regering är klena och lever inte upp till de behov som finns, varken för att skapa fler jobb eller för att öka bostadsbyggandet. Det är ett stort kardinalfel att tro att marknaden eller individen ensam löser bostadsproblemen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel