Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solveig Ingemarsson (S): Dags för pedagogiskt körkort för föräldrar?

Vilka har ansvaret för att bekämpa våldet?

Annons

Låt oss slippa sex och fylla efter Bolibompa skrev tvåbarnsmamman Kajsa Kallio på Aftonbladets debattsida för 13 år sedan, som svar på Robinson-Robbans debattartikel i samma tidning, där han skrev att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen inte har honom som förebild eller låter dem se på såpor i tv.

Det är lättare sagt än gjort, svarade Kajsa Kallio. Som förälder kan man inte ha koll på barnen dygnet runt. Och vems ansvar är det då? undrade hon.

Att uppfostra barn idag är inte lätt utan att ständigt ha ett dåligt samvete. Antingen är man för slapp eller för sträng, dagis eller inte, kvantitet eller kvalitet? Vad är rätt, vad är bäst? Och media svarar skyll inte på oss.

Det är föräldrarnas ansvar att fostra sina barn! Men samhället har ett stort inflytande menar Kajsa Kallio. Barn idag är inte speciellt gamla när de börjar spendera lika mycket tid i andra miljöer än hemmiljön och med andra människor än föräldrarna.

En lärare suckade uppgivet inför dessa ord och säger: Varje dag måste jag på ett eller annat sätt fostra mina elever inom områden som egentligen deras föräldrar borde ha gjort, innan de började första året i grundskolan. Det är oerhört frustrerande, särskilt som jag vet att min lektionstid detta tredje år borde gå till att lära skoleleverna svenska och matte i stället.

Själv kan jag inte annat än förstå deras frustration. Särskilt som jag minns min egen barndom med många kommandon, hån, hot och ibland fysisk bestraffning. Det var vanligt under första halvan av 1900-talet.

Då hade man inget medhåll hemifrån om man berättade att läraren hade luggat dig i skolan, eller hade klasskompisar som mobbade. På den tiden var det också arbetsro i skolsalarna. Lärarna kunde undervisa utan att offra alltför mycket av sin lektionstid till fostran.

Carl Hamilton har i sin bok Det infantila samhället försökt hitta orsakerna till varför många ungdomar (särskilt pojkar) slåss och är allmänt oroliga, och ibland otrevliga. Han menar att vi lever i en komplicerad värld, där vi utsätts för ständiga intryck från olika typer av medier, där våld, sexism och krig tycks överväga och bli vardagsmat för läsarna/tittarna.

Han tycker det är dags för föräldrar att bli vuxna, sätta gränser och lära ut skillnaden mellan tillåtet och otillåtet, lämpligt och olämpligt. Då skulle åtminstone barnens osäkerhet minska. De bakomliggande orsakerna till denna negativa samhällsutveckling är många, skriver Carl Hamilton i sin bok. Våldsamma dataspel och filmer, där scener om krig, elakheter, flykt med mera kan ses flera gånger om dagen i våra medier.

Barn lär sig idag att konflikter löses med makt. Men var finns den kommersiella kunskapen om hur man lär barn och ungdomar att lösa konflikter på fredligt sätt?

Jag förstår att barn/ungdomar lär sig att uppföra sig på visst sätt genom att se och uppleva sin närmaste omgivning, först och främst föräldrarna men också kamrater, lärare eller teve-personligheter.

Många aggressiva barn kommer från hem där föräldrar och syskon på olika sätt får barnet att känna sig osäkert eller avvisat genom kommandon, hån, hot och fysisk bestraffning. Barnet går ut i världen med en defensiv och fientlig hållning, som har en tendens att förstärkas i samspelet med andra.

Den negativa hållningen kommer sannolikt att avvisas och mötas med fientlighet av andra, som kamraterna. Vilket bekräftar för barnet att världen i princip är fientlig och avvisande. En ytterligare förstärkning kan ske genom att barnet uppnår en del omedelbara framgångar genom att dominera och slåss utan något tillrättavisande från en curlande förälder.

Det bör finnas fler lösningar på den aggressiva utvecklingen. En (!) borde kanske vara krav på pedagogiskt körkort för blivande föräldrar?

Men även andra vuxna, som känner osäkerhet över mannens och kvinnans sätt att fostra eller förstå sin omgivning? Och vem/vilka har ansvaret för att bekämpa våldet, som har blivit allt grövre?Solveig Ingemarsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel