Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solveig Ingemarsson (S): Vilken politik vill C föra egentligen?

I Norrland, där jag vistas en hel del, har jag de senaste tio åren sett hur landsbygden successivt fått det sämre. Postlådor försvinner från flera byar, ambulanserna blir färre eller tas bort helt, liksom poliserna, som får allt större distrikt att ha ansvar för.

I Dorotea är byinvånarna just nu så för-tvivlade och upprörda att de ockuperar sin vårdcentral sedan man efter den 31 januari drog in akutsjukvården på deras sjukstuga. De måste nu åka 5-6 mil till Åsele för att få hjälp.

I skrivande stund läser jag i VLT, att Västerås kommunfullmäktige nu äntligen fått igenom beslutet att bygga vägen till Gäddeholm och vidare till Frösåker.

Centerpartisten Evert Jonsson uttryckte här sitt varma stöd för vägen till Västerås ”glesbygd”, vilket han ska ha en stor eloge för. Men i samma tidning skriver bland annat Centerns partiledare Annie Lööf under rubriken Sverige behöver bli ett modernt nybyggarland. Det som där föreslås är att ta emot mer arbetskraft utifrån.

Finns det inga bättre idéer för en orolig framtid och för skapandet av framtidens arbeten och samhällen än att ta in arbetskraft från andra länder? Särskilt som vi har en växande arbetslöshet inte minst bland ungdomar, men också stora problem med arbeten i glesbygderna.

Om det i dag saknas fler människor inom vården och skolan, varför säger man då upp så många tjänster eller försämrar för dem ekonomiskt i Sverige? Det måste väl ligga andra orsaker bakom detta som man inte bryr sig om att diskutera? Varför försvårar man i Sverige för dem som vill utbilda sig till läkare till exempel? Och vad menar Centern när man talar om att ”sänka trösklarna för invandrare som i dag står utanför arbetsmarknaden”? En väljare vill ha mer kött på benen från Centern än de slagord som beskrevs i debattartikeln .

I dag är konkurrensen förödande genom den globalisering vi ser, där marknaden tillåts härja fritt. Avkastningen på odlad mark måste vara maximal, varje arbetande människa måste vara gränslöst anpassad, varje fabrik måste producera till lägsta kostnad, eller gå under, varje bank måste ta större risker än sina konkurrenter, ökande ojämlikheter och förmögenhetskoncentrationer leder till oro och upplöser ordningen genom ökad brottslighet etcetera. Lägg till detta klimat-förändringar och en utarmad jord.

Vi måste ställa om våra tankar när det gäller att tänka nytt och tänka framtiden. Förändring innebär för mig att utmana etablerade sanningar, om samhällsplanering, om försörjningssystem för mat och energi, om att utmana dominerande världsbilder, om demokrati och medbestämmande, om förändrade ägande och driftsformer i samhället. Inte en massa slagord som väljarna inte förstår ett dyft av.

Vilken politik vill egentligen Centern föra? Samma som Moderaterna?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel